U današnje se vrijeme bacaju velike količine hrane, a ne mora biti tako, uz malo vještine i poneki savjet iskusnog kuhara Marina Medaka moći ćete napraviti nove ukusne obroke i spriječiti gomilanje otpada. U nastavku dodajemo njih nekoliko, a preostale možete čuti na radionici:
Ostalo vam je kuhanog mesa – pripremite osvježavajuću salatu
Meso koje vam je ostalo od juhe od dana ranije narežite na kockice, dodajte svježe krastavce, cherry rajčice, rikolu ili lisnatu salatu. Sve skupa promiješajte te začinite jogurtom, paprom, solju i svježim peršinom.
Od ostataka pečene piletine – ukusna salata
Od ostataka piletine pripremite ukusnu salatu. Natrgajte piletinu na sitne komade, dodajte cherry rajčice i luk. Dodajte skuhani ječam (ili rižu, bulgur, nešto treće), sve pomiješajte i po želji začinite.
Od rižota do paniranih kuglica
Oblikujte smjesu u kuglice, ispanirajte koristeći brašno, jaja i krušne mrvice te pecite u dubokom ulju. Jelo poslužite uz umak po volji, a najbolje će “pasati” uz osvježavajuće bijele umake na bazi grčkog jogurta ili vrhnja, uz malo peršina, vlasca ili kopra.
Prezrelo voće, za par minuta postaje ukusan desert!
Prezrelo voće narežite na kockice, ispecite u tavi na maslacu i dodajte mu med, cimet i anis. Poslužite uz sladoled ili kao namaz s kruhom i maslacem.
Od oguljenih kora od voća i povrća napravite ukusan čips!
Operite povrće prije guljenja, a ostatke guljenja dobro posušite, popržite u dubokom ulju i začinite solju i paprikom. Pozovite goste na druženje i razmijenite ideje kako kreativno iskoristiti ostatke od povrća kojima doista nije mjesto u bio otpadu.
Svratite u srijedu 27. prosinca od 17 sati do paviljona na zagrebačkom Zrinjevcu i poslušajte obilje korisnih savjeta kako ne baciti višak s blagdanskog stola. Savjete će dijeliti poznati kuhar Marin Medak.