Sočne kocke od kokosa i čokolade pripremaju se jednostavno i lako, a tako su ukusne, piše portal SlatkiSvijet.com. No prije nego krenete prema kuhinji, naučite nešto i o kokosu.
Postojbina kokosove palme ne može se sa sigurnošću utvrditi, no najvjerojatnije iznikla na Polineziji. Kao prava znamenitost, kokosova palma našla se 1904. godine na poštanskoj marki Francuske Gvajane, a potom i Samoe i Liberije. Brazilski glazbenik Ari Baroso u veljači 1939. godine posvetio joj je sambu „Brazil”, himnu koja se i danas izvodi na Copacabani. Nedavno je jedan kokosov orah prodat za 1,14 milijuna eura. Ubraja se u vrednije eksponate ugledne aukcijske kuće “Christie’s” u Londonu, a nalazio se na brodu “Bounty” kapetana Williama Bligha (1754-1817) te preživio poznatu pobunu.
foto: Pixabay
Sastojci
Biskvit
4 jaja
200 g šećera
150 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
100 ml ulja
2 žlice kakaa u prahu
Krema od kokosa
500 ml mlijeka
45 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g kokosa
Čokoladna glazura
100 g čokolade za kuhanje
4 žlice vode
2 žlice šećera u prahu
80 g margarina
Priprema
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ulje i mlijeko. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve još kratko izmiksajte. Pola biskvitne smjese izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (cca 25×30 cm). U ostatak biskvitne smjese dodajte kakao u prahu. Svijetli biskvit ispecite napola pa premažite vrućim nadjevom od kokosa. Biskvit je dovoljno peći 8-10 minuta na temperaturi od 180 °C da bi bio napola pečen.
Za pripremu nadjeva malo mlijeka razmutite s brašnom, a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i kokosom zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeno brašno pa kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kremu od kokosa premažite preko polupečenog biskvita. Preko nadjeva od kokosa izlijte ostatak biskvitne smjese u koju ste dodali kakao.
Kolač vratite u pećnicu da se ispeče do kraja, otprilike još 25 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen. Ohlađen kolač prelijte čokoladom koju zajedno sa šećerom, vodom i margarinom otopite na pari ili laganoj vatri.