Pečeni češnjak nije novost u kuhinji, kaže Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com. „Ponekad ispečem nekoliko cijelih glavica i dodatno ih aromatiziram. Ponekad u mesno pečenje ili prilikom pirjanja mesa znam ubaciti nekoliko cijelih režnjeva. Daju aromu jelu, ali i omekšali istisnuti iz ljuske prava su prilika za uživanje u gorkastom orašastom okusu.“
Ulje koje se tijekom pečenja aromatiziralo češnjakom i ostalim mirisnim sastojcima, kasnije se može koristiti kao dressing za razne salate ili dodatak nekim drugim jelima. Uz to, može se eksperimentirati s raznim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice, papra u zrnu ili ljutih papričica. Upotreba pečenog češnjaka je prilično raširena tako da se po želji može dodavati u razne guste juhe, piree ili jednostavno namazati na tostirani kruh uz nekoliko kapi ulja.
Sastojci
2 – 3 cijele glavice češnjaka
sol
maslinovo ulje
ružmarin, majčina dušica ili neka druga aromatična bilja
foto: Kuzinavanje.com
Priprema
Za pečenje se može koristiti aluminijska folija u koju se omotaju glavice češnjaka ili male keramičke posudice u koje se stavi po jedna glavica, začini i prekrije folijom. Možete i u veću keramičku posudu naslagati više glavica koje namjeravate peći.
Glavicama odrežite vrh, otprilike 1 centimetar. Ako će se svaka glavica peći zasebno, potrebno ih je i zasebno stavljati na, zbog čvrstoće, preklopljene komade aluminijske folije. Tako ćete izbjeći curenje ulja ako se folija probuši. Svaku glavicu začinite s prstohvatom soli, zalijte maslinovim uljem na kojem ne treba štedjeti. Kasnije se može koristiti kao začinsko ulje. Dodajte začine, ako želite. Foliju zamotajte čvrsto oko glavica i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C. Pecite 45-60 minuta.