Puno je stvari koje možete učiniti da biste snizili krvni tlak. Neke od njih su promjene načina života i uzimanja lijekova. Prehrana je neizostavan dio ozdravljenja pri čemu, znamo to svi, valja smanjiti unos soli i natrija općenito. Ipak, neke namirnice koje su nam svakodnevno nadohvat ruke, mogu nam bitno olakšati borbu s ovom kroničnom bolešću.
Agrumi
Agrumi, uključujući grejp, naranču i limun, mogu imati snažan učinak na snižavanje krvnog tlaka. Riječ je o plodovima koji su puni vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika za srčane bolesti i visoki tlak.
Petomjesečna studija koja je uključivala 101 Japanku pokazala je da je dnevni unos soka od limuna u kombinaciji s hodanjem značajno povezan sa smanjenjem povišenog sistoličkog tlaka. Znanstvenici su taj učinak pripisali sadržaju limunske kiseline i flavonoida u limunu.
Istraživanja su također pokazala da ispijanje soka od naranče i grejpa može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Ipak, grejp i sok od grejpa mogu utjecati na uobičajene lijekove za snižavanje krvnog tlaka, stoga se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što dodate ovo voće u svoju prehranu.
Mrkva
Hrskava, slatka i hranjiva, mrkva je glavno povrće u prehrani mnogih ljudi. Bogata je fenolnim spojevima, poput klorogenske, p-kumarinske i kafeinske kiseline, koji pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka.
U odnosu na kuhanu ili pečenu, sirova mrkva je djelotvornija za smanjenje visokog krvnog tlaka. Studija koja je uključila 2.195 ljudi u dobi od 40 do 59 godina otkrila je da je unos sirove mrkve značajno povezan s nižim razinama krvnog tlaka. Druga mala studija na 17 ljudi pokazala je da je dnevni unos 4,7 dl svježeg soka od mrkve tijekom 3 mjeseca doveo do smanjenja sistoličkog, ali ne i dijastoličkog tlaka.