“Nisam nikada do sada radio ovaj liker, ali za sve postoji prvi puta. Impresionirao me je prošle godine orahovac domaće proizvodnje pa sam razmislio i zaključio da isto mogu napraviti i sam”, piše Hrvoje, kuhar portala Kuzinavanje.com.
Najviše me zbunjuje to što orahovac svatko radi na svoj način, svatko doda nešto svoje i na kraju neki rezultati budu dobri, neki lošiji. Tako sam i s orahovcem imao priliku vidjeti da netko osim nekoliko zrna kave stavlja i limun, cimet u kori ili mahunu vanilije. Naišao sam na par recepata gdje čak ide i klinčić (klinčića je i u jelu previše ako ga se ne stavlja sa nekom mjerom, preuzme cijeli okus jela). Mislim da vrsta rakije sa kojom se radi i nije toliko bitna. Moj orahovac je rađen sa lozovačom dok neki rade i sa šljivovicom.
Najjednostavnije je ponekad i najbolje. Baba me posavjetovala koliko čega treba staviti na litru alkohola. Pa naravno, ipak to stari ljudi najbolje znaju pa tako donosim i nekoliko korisnih savjeta za pripremu domaćeg orahovca.
Orasi moraju biti zdravi i lijepe zelene boje. Najbolji su dok još mladi i dok još sasvim nisu počeli formirati unutarnju koru (ljusku). Prilikom rezanja moraju biti sočni. Poželjno je prilikom rezanja oraha koristiti plastične rukavice, jer od soka na prstima ostaje jako ružna smeđa boja koja se teško pere.
Odmah nakon dolijevanja rakije u teglu sa orasima, alkohol počinje izvlačiti boju i aromu iz njih. S vremenom će od svijetlo žute do zelene boje tekućina prijeći u sve tamniju i tamniju smeđu boju, a aroma oraha će postajati intenzivnija.
Sastojci
1 l rakije (lozovača, šljivovica i sl.)
12 – 15 oraha
20 dkg šećera
3 – 4 zrna kave
Priprema
Manje orahe prerežite na pola, a veće na četiri dijela. Stavite ih u čistu staklenu posudu . Dodajte šećer, zrna kave i sve zalijte rakijom. Posudu dobro zatvorite i staviti na sunce da stoji 4 do 5 tjedana. Nakon toga liker procijedite, spremite u boce i koristite po želji. Orahovac možete poslužiti hladan uz kockicu leda.