Čak i u mjereno konzumiranje crvenog i procesuiranog mesa povećava rizik od razvoja raka crijeva, pokazala je na tu temu najveća dosad provedena studija u Velikoj Britaniji, piše Guardian.
Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi priopćilo je da bi svatko tko jede više od 90 grama crvenog ili procesuiranog mesa dnevno, tu količinu morao smanjiti na 70 grama ili manje zbog dokazane povezanosti takvog mesa i raka crijeva.
90 grama mesa je otprilike onoliko koliko sadrže tri tanke šnite junetine, janjetine ili svinjetine pri čemu je svaki komad veličine polovine šnite kruha. U procesuirano meso spadaju sve salame, kobasice, slanina i šunka.
Ova studija trajala je pet godina i obuhvatila pola milijuna muškaraca i žena od kojih su se neki pridržavali smjernica nutricionista o zdravoj prehrani i dnevno konzumirali oko 70 grama mesa, dok su drugi dnevno jeli tek 20 grama mesa. Kod ovih prvih, primijećen je povećan rizik od razvoja raka crijeva i to za čak 20 posto.
Alkohol je još opasniji
Studija se bavila i utjecajem povećane konzumacije alkohola te ustanovila da se kod ljudi koji piju mnogo alkohola, trizik od oboljenja od raka crijeva povećava za čak 24 posto.
Suvoditelj istraživanja i stručnjak za prehranu i karcinom, profesor Tim Key, kazao je da još treba napraviti naknadne provjere rezultata ove studije, jer je ustanovljeno da ispitanici nisu bili posve iskreni u svojim odgovorima pa su neki u odgovorima preuveličavali, a drugi pak umanjivali količinu pojedenog mesa ili popijenog alkohola.
Istraživanje ipak nije dalo konačni odgovor na pitanje koliko crvenog mesa je previše. Prema organizaciji Cancer Research UK, čak 5400 od 41.804 slučaja oboljenja od raka debelog crijeva moglo se spriječiti da ljudi uopće nisu jeli mesne prerađevine.
S druge strane, smjernice Nacionalne zdravstvene službe tvrde da crveno meso ima svojih dobrih strana – poput količine željeza i proteina – koje treba uzeti u obzir kad se procjenjuje potencijalni rizik konzumacije.
Pravo je pitanje što je razlog štetnosti mesnih prerađevina? Slanina, kobasice, hrenovke , salame i slični proizvodi, obrađeni su tako da se produži njihov rok trajanja i da im se promijeni okus. Glavne metode kojima se to radi su dimljenje, dodavanje soli i raznih konzervansa, a vjeruje se da kemijski spojevi prisutni u tom procesu povećavaju rizik oboljenja od raka.