Božićni vijenac neizostavni je dio blagdanskog ugođaja, a izrada vlastitog vijenca može vas ispuniti zadovoljstvom i ponosom. Dobro je to što nećete morati izdvojiti 40 do 100 eura za gotovo vijenac. No još je bolje što ćete upogoniti vlastitu maštu i prepustiti se kreaciji nečega posve originalnog i vašeg.
1. Okvir je najvažniji
Važno je posvetiti vrijeme izradi čvrste i izdržljive osnove. Ako želite da vijenac traje samo nekoliko tjedana, osnova od isprepletenih grančica, primjerice vrbe ili lijeske, bit će dovoljna. No, ako želite da potraje dulje, dodajte sloj tresetne mahovine koji će zadržavati vlagu, a biljkama u vijencu osigurati svježinu. Suhu tresetnu mahovinu (Sphagnum sp.) možete nabaviti u vrtnim centrima; komprimiranu u kocke ili u rastresitom obliku.
2. Radite u slojevima
Kod dodavanja zelenila na okvir, ključno je raditi sloj po sloj. Počnite s nečim čvrstim i stabilnim, poput grana jele ili smreke, koje čine osnovni sloj. Zatim dodajte ostale slojeve biljnog materijala sve dok ne dobijete bogat i pun izgled. Na kraju, obogatite vijenac posebnim detaljima poput bobica, češera i osušenog cvijeća.
tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Ne zaboravite na miris
Zima nije bogata mirisima, ali božićni vijenac može biti. Većina zimzelenog bilja ima ugodan miris, no možete dodati i druge mirisne biljke poput eukaliptusa ili ružmarina. Možete dodati i, primjerice, koru cimeta. Tako ćete svaki put kad prođete kraj vijenca osjetiti svjež i aromatičan miris.
4. Održavanje
Da bi vaš vijenac što dulje trajao, važno je pravilno ga održavati. Ako nema sloj tresetne mahovine ili nekog drugog materijala koji zadržava vlagu, povremeno ga poprskajte vodom i držite na hladnom. Ako ste se u njega ugradili mahovinu, jednom tjedno uronite ga u vodu kako bi se “napio”. Tako će bez problema ostati svjež do Nove godine.
Za one koji žele više i bolje
- Koristite tradicionalno zelenilo poput imele i božikovine ili eksperimentirajte s rustikalnim materijalima poput savijenog ljeskovog granja, breze ili drijena. Možete koristiti i prirodni konop, kudjelju ili jutu.
- Dodajte blagdanske naglaske poput bobica, šipaka, čahura maka, češera, suhog voća, bršljana ili “perja” paviti.
- Redovito održavajte mahovinu vlažnom kako bi vijenac ostao svjež, a nakon blagdana kompostirajte sve prirodne materijale koje ste upotrijebili.
tekst se nastavlja ispod oglasa