Prati nas

Draga Ksenija

Vrijeme liječi

Draga Ksenija: Zet već godinama nije prešao moj prag, uvrijedila sam ga

Iako se iskreno ispričala za svoju brzopletost, punica primjećuje da je zet i dalje suzdržan prema njoj. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek ovoga puta ne savjetuje iskren razgovor.

Objavljeno

|

Punica je jednom brzopletom rečenicom uništila odnos sa zetom. Iako se ispričala, on više nikada nije kročio u njezinu kuću. Sada želi pronaći način da zakopa sjekire i obnovi mir u obitelji, posebno zbog unuke koja odrasta u sjeni napetosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, moja kći i zet u braku su više od deset godina. Bili smo skladna obitelj sve dok se prije šest godina nisam umiješala u njihovu svađu. Dala bih sve da mogu povući te riječi, ali jezik mi je bio brži od pameti. Rekla sam mu da moja kći zaslužuje bolje i da on nije pravi muškarac.

Zet pola godine nije razgovarao sa mnom, sve dok mu se nisam ispričala. Moja isprika bila je iskrena jer sam shvatila da sam pogriješila i da je on bio u pravu. Naš odnos se nakon toga donekle normalizirao; pristojno razgovaramo. Ali on više nikada nije kročio u moju kuću. U međuvremenu se rodila i unuka. Kad doveze kćer i unuku, samo ih ostavi pred kapijom. Kad se vrati po njih, samo potrubi.

Kad dođem kod njih, normalno razgovaramo, ali ja znam da to više nije to. Ne želim da unuka upija tu atmosferu i želim da odrasta u stabilnoj i srdačnoj obitelji. Što god pokušam, zet se i dalje drži na distanci. Kako da iskreno zakopamo ratne sjekire i krenemo dalje? Stvarno nemam ništa protiv njega i mislim da je dobar suprug i otac. Brzopleta punica

Oglas

Ksenijin odgovor: Mnoge punice i svekrve bi mogle učiti od vas

Draga Brzopleta punice, prvo ću vas pohvaliti. Shvatili ste svoju pogrešku, ispričali ste se i pokušavate zacijeliti vaš odnos. Živimo u eri egocentrizma i osuđivanja drugih pa se vaša zrelost čini još dragocjenijom. Nemojmo se zavaravati da godine donose mudrost i razum, ali vi ste se izgradili i znate prioritete. Lekciju ste naučili. Mnoge punice i svekrve mogle bi učiti od vas.

Izgovorenu riječ ne možete vratiti u usta. Iako vaš zet ulaže energiju u pristojnu komunikaciju s vama, očito je da je s pravom povrijeđen. Jasno je da ga poštujete, a i on poštuje vas. Ako ništa drugo, poštuje vas kao majku svoje supruge. I to je nešto. Moguće je da mu distanca daje osjećaj kontrole nad situacijom, nešto što je možda izgubio tijekom te nesretne svađe za koju nam niste rekli oko čega je izbila.

Vaša unuka je voljena. To je najvažnije. Važno je i da vi shvatite da se dijete ne može izolirati od svijeta u kojem živi. U tom svijetu ima puno gorih stvari od pomalo hladnog, ali pristojnog, odnosa vas i zeta.

Razgovor sa zetom ste obavili, on vas je čuo i na vašem mjestu ne bih inzistirala na nekom pretjeranom verbaliziranju. Ponekad ljudima treba više vremena da prebole uvrede. Jednostavno budite tu za svoju obitelj, uključujući i zeta. To je najsigurniji, iako spor, način vraćanja povjerenja. Prije ili kasnije, zet će trebati vas, a i vi ćete trebati njega. Dopustite vremenu da učini svoje. A do tada, izađite pred tu kapiju i porazgovarajte s njim kad god vam se pruži prilika. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.