Prati nas

Povjerljivo

Obiteljski odnosi

‘Užas, svekrva je po cijeloj kući razvukla fotografije mog djeteta’

Svekrve su česta tema među snahama, a iskustva s njima mogu biti vrlo različita. Neke snahe nailaze na poteškoće, dok druge hvale svoje svekrve zbog njihove podrške i razumijevanja. Unuci često igraju ključnu ulogu kao spona koja ih može ili dodatno zbližiti, ili dodatno zakomplicirati odnos.

Objavljeno

|

Čitateljice dijele svoja iskustva sa svekrvama, od teških i narušavajućih odnosa do onih ispunjenih podrškom i harmonijom. Lucia opisuje prekomjerno miješanje svekrve u njihov život i kontrolu nad djetetom, dok čitateljica koja se potpisala kao Ljutita ističe financijski pritisak koji osjeća. S druge strane, anonimna snaha hvali svoju svekrvu zbog njihove međusobne podrške i toplih obiteljskih odnosa.
Ilustracija: S. Bura/mj

“Živim svega tri minute udaljeno od svekrve, ili kako mi često kažemo, ‘svekrive’. Problem je što ona želi znati svaki detalj našeg života, bez obzira na granice privatnosti. Došla je do te mjere da je izbacila fotografije svojih sinova i zamijenila ih slikama mog djeteta po cijeloj kući. Ta potreba da se upliće u naš život postaje sve teža za podnijeti, a njena stalna prisutnost narušava moj mir”, piše nam u povjerljivom pismu Lucia.

“Prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, dok sam se teško oporavljala, situacija je bila pravi horor. Svakodnevno je dolazila, prolazila pored mene kao da me nema, slikala moje dijete i uzimala ga bez mog dopuštenja. Osjećala sam se kao da nemam kontrolu nad vlastitim životom i djetetom. Ta opsesija s njene strane postala je neizdrživa, i koliko god se trudila, ne mogu joj dopustiti da bude previše blizu mog djeteta. Pitala sam se više puta griješim li, jer ipak je ona baka, ali svaki njen postupak me uvjerava da ne griješim”, opisuje nadalje.

Naša čitateljica pismo zaključuje vjerom da uvijek postoji nada da će se problemi riješiti: “Moj muž priznaje da je njegova majka problematična, ali istovremeno tvrdi da je ne može promijeniti odnosno odreći je se, jer mu je ipak majka. U pravu je u tome, no teško je nositi se s takvom ženom. Utjehu pronalazim u nadi da će se situacija popraviti kada njen drugi sin dobije dijete, jer vjerujem da će tada svoju pažnju usmjeriti na to unuče, i konačno malo popustiti svoj pritisak prema nama.”

Oglas

“Ljuta sam, uzima nam novac”

Potom nam piše snaha koja se potpisala sa Ljutita. ”Moja svekrva je tražila čak i naše plaće da bi hranila djecu drugog sina. Takvim svekrvama treba zatvoriti vrata u nos i čuvati svoje živce koji nam trebaju. Nije lako jer se muževi u takvim situacijama ponašaju kao da još nisu odrasli. Ipak, treba držati glavu gore i čekati svojih pet minuta”, mišljenje je ova ljutita snaha.

“Moja svekrva je odlična”

Ima, srećom, i dobrih iskustava. “Moja iskustva sa svekrvom su odlična. Ona je prava podrška i uvijek je spremna pomoći kad god može. Voli svoje unuke, a svi se međusobno dogovaramo i poštujemo, bez ikakve posesivnosti ili ljubomore. Uvijek sam joj zahvalna što je rodila mog muža, a ona zauzvrat voli provoditi vrijeme s nama. Fino kuha, peče kolače koje svi volimo, a često zajedno popijemo kavu, pa čak pozovemo i moju mamu da nam se pridruži. Malo se nasmijemo, prokomentiramo muževe, ali sve u dobrom duhu”, piše nam anonimno ova snaha.

“Ne mogu se ljutiti na svoju svekrvu jer je zaista dobra osoba. Svjesna sam i da ja imam sinove, pa mi je važno održavati dobar odnos. Moj muž također poštuje moju mamu, pa čak i kad se ne slaže s nekim njenim riječima, ne zamjera joj. Vjerujem da je ključno širiti ljubav i razumijevanje, jer djeca jako vole svoje djedove i bake. Ne treba im kvariti djetinjstvo i tjerati ih da biraju strane, već im omogućiti da uživaju u obiteljskoj toplini”, hvali ova snaha svoju svekrvu.

Kakva su vaša iskustva sa svekrvom, odnosno snahom? Pišite nam posve anonimno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.