Prati nas

Vijesti

Analiza

Mirovina i porez: Plenković da na mostu, Primorac uzme na ćupriji

Analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper za Glas umirovljenika analizirao je tko će biti u plusu, a tko u minusu, nakon isplate vladinog dodatka umirovljenicima te kako će se porezna reforma odraziti na njih početkom iduće godine. Analizu prenosimo u cijelosti.

Objavljeno

|

Umirovljenici čekaju isplatu veće mirovine. Projekcije srpanjskog usklađivanja mirovina objavio je analitičar Željko Šemper temeljem podataka DZS-a.
ilustracija: S. Bura/mj

Nakon rekordno vrućeg ljeta stigla nam je i kalendarska jesen, a s njome i najavljeno povećanje cijena plina i struje od 10 posto. Umirovljenici su već u panici od hladne zime, ali nema zime, tu je vaš premijer koji neće dozvoliti da se umirovljenici smrzavaju. I evo ga, samo što nije sjeo na tekuće račune, stiže već deveti dodatak. Da ne bi puno razbijali svoje mudre glave, napravili su copy-paste: stari cenzusi, poznati iznosi dodatka! Isti dan na jednoj TV gledamo oduševljenje starijih gospođa koje baš silaze s Dolca s punim cekerima.

Ali, da baš ne bude sve sjajno i bajno za umirovljenike, ministar koji brine o državnoj kasici, smislio je, kako od tog dodatka malo vratiti u državni proračun, jer tamo je “rupetina” poput kratera na Islandu – fali 1,6 milijardi eura.

Da, uoči izbora dečki su se malo zaigrali, pa dijelili šakom i kapom, državnim i javnim službenicima čak 32 posto povećali plaće. Ali to nije sve, pa su nakon izborne euforije i sebe nagradili s 83 posto osnovice plaće, za veliku (ne)odgovornost upravljanja državom! Premijer je to pojasnio: “To je dobra antikorupcijska mjera, a doći će novi i bolji odgovorniji kadrovi”. Super, znači neće više krasti pa će valjda više ostati za mirovine! Malo morgen!

Oglas

Harač na mirovine ispod prosjeka

Dakle, dodatak u rasponu od 60 do 160 eura stiže u listopadu, do kraja godine su tri mjeseca pa će za sve one mirovine iznad 560 eura Primorac malo uzeti za krpanje proračuna. Tablica pokazuje koliko će kome ostati do Božića: ovi s mirovinama od 760 do 840 eura sve će vratiti natrag u “državnu kasicu prasicu”, a neki čak i više od dodatka, koji su dobili. Ministre Primorac, ako već dijelite pomoć za mirovine do 840 eura, onda bi valjda bilo logično rješenje, da ste povećali i osobni odbitak do tog iznosa!

cenzusodbitakosnovicaporezdodatakukup.porez+ ili –
1234567
650,00560,0090,009,0060,0027,00+33,00
700,00560,00140,0014,0060,0042,00+18,00
760,00560,00200,0020,0060,0060,000,00
800,00560,00240,0024,0060,0072,00-12,00
840,00560,00280,0028,0060,0084,00-24,00

Konačno je svijetlo dana ugledala ta famozna porezna reforma. Od 1. siječnja 2025. predlaže se “velikooo” povećanje osobnog odbitka s 560 na 600 eura, što je jedno veliko NIŠTA – dobitak za umirovljenike četiri eura!

Premijeru i bogatoj bratiji povećan je cenzus s 4.200 na više od 6.000 eura! Nakon najnovijeg usklađivanja od 7,46 posto (nije 7,46 – stvarno je 7,42 posto) prosječna mirovina prema ZOMO-u iznosi 571,46 eura, a osobni odbitak 560 eura. Dakle, na sve mirovine koje su iznad prosjeka država uzima harač! Što se ne ugledaju na susjede Slovence?

Ministre Marko, gdje vam je pravednost?

Po visini mirovina i udjelu u plaći, pa i po udjelu mirovina u BDP-u (9,5 posto) smo s Bugarskom na samom dnu članica EU. Zbog čega Hrvatska uopće još plaća i porez na takve preniske mirovine? Pa umirovljenici su se u radnom vijeku naplaćali i poreza i doprinosa i raznih nameta. Jadna smo država kad nam se premijer hvali, kako će pomoć dobiti čak 760 tisuća umirovljenika, jer to je čak 62 posto umirovljeničke populacije! Minimum minimuma bi bio da je za umirovljenike taj cenzus od 840 eura i osobni odbitak!

Ministre, na prezentaciji porezne reforme ste rekli: “Ambicija ove Vlade je povećati pravednost poreznog sustava.” O kojoj pravednosti govorite, posebno prema umirovljenicima? Znamo kakvo nam je teško stanje u zdravstvu, da nas sve više liječe naši kolege umirovljenici, da ne pričamo o dugim listama čekanja, gdje se na liječničku pomoć ili terapiju čeka po godinu dana.

Evo i mojeg osobnog primjera: istegnuće mišića ruke dogodilo mi se u ožujku ove godine, a da uopće dođem do ortopeda dobio sam termin 10. siječanj 2025. godine. I što ti preostaje nego da ideš u neku privatnu ordinaciju gdje ti terapijama riješe problem, a naravno, dobiješ i račun, koji treba platiti. Ono najgore u tome je saznanje, da takvi računi za zdravstvene usluge nisu porezna olakšica, ukinute su još 2009. u vrijeme velike krize premijerke Kosor.

Kriza je davno prošla, premijer se hvali najvećim rastom BDP-a u EU, ali troškovi za zdravlje nisu porezna olakšica! I ne radi se samo o zdravstvu, isti problem je i za uplate u 3. stup dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, za uplate životnog osiguranja… kad građani koji mogu ulažu u štednju za crne dane jer vide kakve su hrvatske mirovine od kojih neće imati bezbrižnu starost.

Porez protiv starih

Nakon prezentacije porezne reforme u žiži porezne reforme je uglavnom porez na nekretnine, gdje se u isti koš stavlja vila na moru i nekakva potleušica u vinogradu, bitni su kvadrati. Nije bitno, da li je to ostavština, djedovina ili obiteljska uspomena, nije bitno koliko je stara i koliko je njezina vrijednost. Vlada je uvjerena kako će se nekretnine sada masovno prodavati, da će mlade obitelji lako doći do krova nad glavom.

Nikada dosad ova Vlada nije htjela ni čuti za porez na nekretnine i sada su procijenili da je postizborno vrijeme prigoda za takav nepopularan potez. Kao da ne znaju kakvih će sve biti problema u provedbi tog zakona, kao da ne znaju, da je Slovenija desetak godina sređivala katastar, koji je jedan od važnih parametara provedbe tog zakona. Osobno mislim, da treba oporezivati tek treću, četvrtu… desetu nekretninu, ali bi takve prije trebala posjetiti nekad davno ustrojena Komisija za ispitivanje porijekla imovine! (Željko Šemper, Glas umirovljenika)

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.