Prati nas

Mozaik

Ispunjeni uvjeti

‘Želim raditi, ali poslodavac me tjera u mirovinu. Ima li pravo na to?’

Koja su prava radnika koji žele ostati na radnom mjestu, iako su navršili godine i staž propisane za umirovljenje? Pravnici odgovaraju kakva je uloga poslodavca u tom slučaju i što ako radnik s njim ne može naći zajednički jezik.

Objavljeno

|

S koliko godina mogu u mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi radnici, pogotovo oni s manje staža, žele nastaviti raditi i nakon što steknu uvjete za umirovljenje. Upravo je to slučaj radnika L.B. iz Zagreba koji i nakon 65. rođendana želi nastaviti raditi, no želje mu nisu istovjetne onima koje ima poslodavac. Zbog toga se i javio za pomoć Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Kad napunim 65 godina poslodavac očekuje moj odlazak u mirovinu, iako ja želim nastaviti raditi i dalje iz financijskih razloga. Da li me poslodavac ima pravo otjerati u mirovinu? Nigdje ne mogu pronaći promjenu zakona po kojem imam pravo nastaviti raditi do navršenih 68 godina, ako želim i da me poslodavac nema pravo otjerati u mirovinu. Na koji zakon i članke se mogu pozvati kod pregovaranja s poslodavcem”, pita zabrinuti Zagrepčanin.

Odgovor stručnjaka mu se, po svemu sudeći, neće svidjeti. Naime, trajanje ugovora o radu prestaje mu silom zakona. “Prema odredbama članka 112. stavak 1. točka 6. Zakona o radu, ugovor o radu  prestaje sa navršenih 65 godina i 15 godina mirovinskog staža, osim ako se poslodavac i radnik drugačije ne dogovore. Dakle, jedina mogućnost da ostanete raditi i nakon toga jest da se dogovorite. Poslodavac nema obavezu zadržati vas u radnom odnosu”, odgovaraju pravnici SUH-a.

Oglas

“Propis odnosno Zakon o radu je izmijenjen samo u tom smislu da se može dogovoriti nastavak ugovora o radu, ali to nije obaveza poslodavca. Pokušajte se dogovoriti s poslodavcem. Radi vaše informiranosti podsjećamo da postoje određene manje razlike kada su u pitanju produženi radni odnosi u državnim i javnim službama, ali se u tom sektoru radni odnos regulira putem odluka i rješenja”, stoji u odgovoru.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.