Prati nas

Vijesti

Nasjela je

Umirovljenica iz Bjelovara slala novac UN-ovom vojniku, turskom kirurgu i FBI agentu

Na razne račune u inozemstvu uplatila je čak 28.000 eura. Nakon toga je shvatila da je žrtva romantične prijevare.

Objavljeno

|

Gospođa Natalija, umirovljenica s teškim iskustvom brige za majku i brata, sada se bori sa skromnom mirovinom i zdravstvenim izazovima. Unatoč predanosti obitelji, suočava se s financijskim poteškoćama i strahom od budućnosti. Svoje teškoće izražava kroz "vježbanje matematike" s mirovinom te strah od demencije i nepokretnosti.
ilustracija: S. Bura/mj

Jučer se bjelovarskoj policiji javila 74-godišnjakinja koja je u rujnu protekle godine putem Facebooka stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja joj se predstavila kao djelatnik UN-a u mirovnoj misiji u Afganistanu. I kako to biva u ovakvim prigodama, zbog ratnih okolnosti navodni vojnik ostao je praznog novčanika pa je pomoć zatražio od osobe koja mu je u tom trenutku srcu bila najbliža.

Kako bi mu pomogla, očarana umirovljenica je na razne bankovne račune u inozemstvu uplatila više tisuća eura. Potom ju je potom putem mobilne aplikacije kontaktirala druga osoba koja joj je ponudila pomoć u vraćanju novca kojeg je slala navodnom vojniku, ali uz dodatnu novčanu naknadu. Naivna umirovljenica je i na račun te osobe uplatila značajan novčani iznos.

No tu priči nije kraj. Javio se i navodni kirurg iz Turske koji joj je također ponudio pomoć oko vraćanja novca. On ju je u bizarnom zapletu spojio navodno s FBI agencijom. I tu priča postaje još zanimljivija! Uskoro nakon toga putem mobilne aplikacije dobila je poruku od korisnika pod nazivom FBI Worldwide. U poruci je pisalo da je zbog pomoći u hvatanju prevaranta dobila nagradu od 25 tisuća dolara i da će joj sav novac koji je do tad uplatila biti vraćen, a da ga samo treba preuzeti na aerodromu u Zagrebu.

Oglas

Obećani novac, rečeno joj je, nalazi se pod šifrom u metalnoj kutiji. Međutim, prije preuzimanja trebala je, pogađate, uplatiti dodatan novac. Kao i prethodnih puta, uplatila ga je u više navrata. Kada je nakon provjera utvrdila da ne postoji nikakav paket s novcem koji je trebala preuzeti, konačno je shvatila da je prevarena za ukupno 28 tisuća eura koje je uplatila na račune nepoznatih osoba u inozemstvu. Ili jedne osobe koja je, shvativši da ima posla s naivnom umirovljenicom iz Hrvatske, mijenjala uloge.

“U ovom slučaju radi se o još jednom primjeru romantične prijevare tako da upravo na tim primjerima upozoravamo, posebno osobe starije životne dobi koji su nažalost najčešće mete ovakvih prijevara, da ne nasjedaju na ovakve modalitete prijevara”, poručila je policija.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.