Prati nas

Povjerljivo

Premorena baka

‘Kći zahtijeva da čuvam unuče više nego što mogu i želim. Što učiniti?’

Mnoge bake preuzimaju brigu o unucima, smatrajući da je baka-servis prirodna obiteljska obveza. To se uglavnom odnosi na žene u mirovini kojima čuvanje djece ispunjava dan i donosi radost. No, situacija je drugačija za one koje još uvijek moraju raditi. Za njih je izazov daleko veći, posebno kada njihova djeca ne shvaćaju zašto ne mogu aktivnije sudjelovati u brizi za unuke

Objavljeno

|

Ozbiljna žena srednjih godina, s brižnim izrazom lica, nalazi se u sobi s dječjim krevetićem u pozadini, što naglašava obiteljsku temu i ulogu bake u brizi za unučad.
ilustracija: S. Bura/mj

Očekivanja koja odrasla djeca imaju od svojih roditelja često nadilaze njihove mogućnosti. O tome svjedoči i čitateljica koja je za savjet zamolila Abigail Van Buren, savjetnicu čije savjete prenose mediji diljem svijeta.

Kako navodi, njezine odrasle kćeri često je zamole da pričuva njihovu djecu. Jedna kći živi u gradu u kojem živi i majka, dok do druge treba dva sata vožnje. “Nemam ništa protiv vikenda i slobodnih dana, ali ova koja živi u mom gradu sada me zamolila da prespavam kod nje nedjeljom”, piše čitateljica.

Problem je što ova baka radi puno radno vrijeme na vrlo zahtjevnom poslu, iako joj kći stalno govori da je to zapravo ‘lagani poslić’. “Kad se ujutro probudim, moram se spremiti za posao, doručkovati, a na radnom mjestu moram biti već u osam sati. Dakle, najprije je tražila da ostanem nedjeljom navečer, a onda je rekla da očekuje da ponedjeljkom ujutro nahranim bebu i pobrinem se za nju prije posla. Odgovorila sam da mi je to jednostavno previše radnim danima. Sada je ljuta na mene, a ja sam zbog toga jako depresivna”, kaže ova baka.

Oglas

“Imam 68 godina. Vratila sam se na posao u dobi od 60 godina. Muž je radio, ali u njegovom sektoru su smanjene plaće i jednostavno sam se morala zaposliti da bismo spojili kraj s krajem. Kći sada ne razumije zašto mi je teško preuzeti dodatne obveze oko bebe, a ja ne mogu razumjeti zašto bi uopće od mene očekivala takvo nešto radnim danom. Moj posao ponekad zahtijeva da odmah napustim sve što radim i otputujem kako bih na terenu rješavala probleme. Što učiniti?” pita preopterećena čitateljica.

Baka-servis je usluga, a ne obaveza

“Briga o malom djetetu je usluga, to nije obveza, čak ni kad je dijete vaše unuče. Vaša jedina pogreška bila je što ste pristali ostati kod nje nedjeljom navečer umjesto da se dobro odmorite u vlastitom krevetu kako biste se pripremili za radni tjedan. U vašim godinama morate štititi svoje zdravlje. Zato je važno da prestanete dopuštati kćeri da vam stvara osjećaj krivnje zbog toga što ste odbili njezin zahtjev”, kratko joj je odgovorila Van Buren.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.