Prati nas

Vijesti

Financije

Velike zarade na malim mirovinama: Uvodi se red u bankarske naknade

U protekle tri godine došlo je do naglog rasta prihoda od provizija i naknada koji su kreditne institucije ostvarivale u sektoru kućanstva.

Objavljeno

|

Starija žena u sivom kaputu i crvenom šalu koristi bankomat, što simbolizira svakodnevne izazove umirovljenika koji se suočavaju s visokim bankarskim naknadama. U kontekstu aktualnih rasprava o mogućim zakonskim promjenama, ova scena ilustrira borbu s financijskim preprekama koje često pogađaju one s najnižim primanjima.
ilustracija: S. Bura/mj

Malo tko zna koliko bankarskih naknada postoji. Upućeniji kažu da ih u cjenicima ovih financijskih institucija ima stotinjak za sve i svašta. Naknade za održavanje tekućih računa, naknade za platni promet i naknade za kreditne kartice, gotovo niti jedan živi čovjek ne može izbjeći.

A kada je riječ o naknadama, navikli smo čuti da one rastu. Zašto ih plaćamo, ako već banke koriste naš novac i zarađuju na njemu? Pitanje je to koje mnogi postavljaju, pogotovo jer dobar dio građana više uopće ne koristi usluge stvarnog bankara, već sam obavlja bankarske poslove putem interneta i bankomata.

Ipak, banke bi uskoro mogle manje zarađivati na već sramotno malim mirovinama koje država uplaćuje na tekuće račune umirovljenika. “Ministarstvo financija svjesno je problematike naknada banaka, o čemu je u svibnju skrenulo pozornost HNB-u. U okviru svoga djelokruga, Ministarstvo razmatra moguće opcije djelovanja, uključujući zakonodavna rješenja”, poručili su iz kabineta ministra Marka Primorca za Večernji list.

Oglas

Središnja nacionalna banka – Hrvatska narodna banka, zadužena je za praćenje bankarskih naknada pa je zabilježila da je od 2021. godine došlo do naglog rasta prihoda od provizija i naknada koji su kreditne institucije ostvarivale u sektoru kućanstva – prihodi od naknada za 2021. iznosili su nešto više od 250 milijuna eura, da bi već u 2022. premašili 300 milijuna eura, a u 2023. bili su oko 320 milijuna eura.

Središnja banka je stoga u lipnju bankama poslala okružnicu u kojoj traži da naprave metodologiju prema kojoj određuju cijene svojih usluga i za to su dobile šest mjeseci. No, okružnica nije zakon i za očekivati je da će se banke na nju oglušiti. Zato, pročuju iz Ministarstva financija, razmišljaju i o zakonskim rješenjima koje bi konačno moglo uvesti reda u ovo sivo područje u kojem se okreće veliki novac.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.