Prati nas

Vijesti

Jučer ljubav, danas rat

Piletić (HDZ): Špika nam se nudio za koaliciju, umirovljenici to moraju znati

Ministar mirovinskog sustava Marin Piletić odgovorio je na prozivke iz stranke Blok umirovljenici zajedno koja na krilima uspješnog prosvjeda umirovljenika traži njegovo odlazak.

Objavljeno

|

Prosvjed 'Protiv siromaštva' održan u Zagrebu 1. listopada 2024 u organizaciji stranke Blok umirovljenici zajedno.
Milivoj Špika (foto: Sandro Bura)

Ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić (HDZ) komentirao je u programu N1 televizije prosvjed umirovljenika koji je na glavnom zagrebačkom trgu okupio značajan broj građana u organizaciji stranke Blok umirovljenici zajedno s podrškom nekoliko oporbenih stranaka.

“Umirovljenici imaju razloga javno komunicirati svoje potrebe i Vlada to priželjkuje. Zato je razvila suradnju s predstavnicima umirovljeničkih udruga. Prosvjed je organizirala politička stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ), potpomognuta drugim političkim strankama pa se skup može okarakterizirati kao politički motiviran”, kazao je ministar.

“Oni su glasni ovih dana, kao što su bili i prije izbora, kad su molili da budu predstavnici na našim listama. Kad se to nije dogodilo, ovo ste dobili kao reakciju. Ne kao reakciju na siromaštvo ili neadekvatne mirovine nego kao odgovor na nesuradnju.”

Oglas

“Gospodin Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a, nam je gotovo svakodnevno upućivao pozive za koaliciju, a sad govori da se za umirovljenike ništa nije napravilo. Svi ti umirovljenici koji su došli, moraju to znati. Kao i da je gospodin Špika bio jedan od onih koji su 2015. rušili premijera Zorana Milanovića“, kazao je Piletić i podsjetio na davnu prošlost, odnosno, situaciju u kojoj su umirovljenici bili prije gotovo deset. Danas im je, smatra ministar, ipak bolje.

No, najniže mirovine, one od 394 eura, prima gotovo 270.000 umirovljenika. “Naravno da ih treba povećavati. Štitimo socijalni standard, bez obzira što je inflacija usporila. I kroz reguliranu cijenu energenata i kroz jednokratne isplate. Međutim, rezultat tih mirovina je rezultat uplata tijekom radnog vremena, niskih plaća i male prosječne dobi mirovinskog staža. To je gorući problem i odražava se na sliku mirovinskog sustava. Zato je kontinuirani cilj Vlade povećanje plaća u javnom i državnom sektoru, što prati i privatni sektor. Kroz posljednja dva mandata je prosječna plaća porasla za 75 posto”, zaključio je Marin Piletić za N1.

Odgovor je ovo na BUZ-ov poziv ministru Piletiću da da ostavku ili da ga se smijeni zbog navodne štednje na umirovljenicima i siromasima, o čemu možete čitati ovdje. Više o najnovijim mirovinskim pokazateljima, prosjecima i stažu potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.