Prati nas

Vijesti

Na krilima prosvjeda

BUZ traži ostavku ministra Piletića: Štedi na umirovljenicima i sirotinji

Od svih ministarstava, najviše je uštedjelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – 288 milijuna eura te Ministarstvo financija – 257 milijuna eura. Planirana ušteda za sva ministarstva bila je na razini 1,5 milijarde eura, no ukupno je za trećinu manja.

Objavljeno

|

Milivoj Špika snima selfie na prosvjedu "Protiv siromaštva" u Zagrebu.
Milivoj Špika (foto: Sandro Bura)

Stranka Blok umirovljenici zajedno traži ostavku HDZ-ovog ministra rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marina Piletića. Između ostalog, u priopćenju navode da se u vremenu nikada većega siromaštva, posebno umirovljenika, Piletićevo ministarstvo javno hvali kako su u odnosu na sva druga ministarstva “uštedjeli” najviše novca.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uštedjelo je 288 milijuna eura, a prati ga Ministarstvo financija 257 milijuna eura. Planirana ušteda radi obuzdavanja deficita za sva ministarstva bila je na razini 1,5 milijarde eura, no ukupno je za trećinu manja.

“Da stvar bude još bizarnija ministar Primorac naglašava kako se u proračunu dogodio i rast prihoda od 1,8 milijardi eura što je zbrojeno samo sa ‘uštedom’ ministra Piletića više od 2 milijarde eura odnosno daleko više od 1,5 milijardi koliko je potrebno da se doslovno odmah prosječne mirovine podinu na 60 posto prosječne plaće”, piše u priopćenju.

Oglas

“Uz podizanje mirovina sasvim je dovoljno novca u proračunu i da se mnogima bez odugovlačenja isplate svi inkluzivni dodaci, posebno osobama sa invaliditetom koje radi sporosti administracije odnosno birokracije nerijetko i doslovno umru prije no što dočekaju pomoć na koju su imali pravo”, navode iz ove umirovljeničke stranke.

“Ova ‘štednja’ na hrvatskoj sirotinji je još jedan dokaz potpunog izostanka empatije prema najugroženijoj socijalnoj skupini odnosno umirovljenicima. Ova bizarnost je i još jedan dokaz više koji ide u prilog našoj tvrdnji da Vlada ne želi rješavati problem rastućeg siromaštva već upravo obrnuto, Vlada ga svojim postupcima svjesno i namjerno generira. Umjesto da Piletićevo ministarstvo vođeno empatijom i iskrenom namjerom da pomaže potrebitima očekivano bude u ‘minusu’, pa i dvostruko većem od ‘uštede’ što bi obzirom na loše mirovine i još goru ukupnu socijalnu sliku bilo razumljivo, on se hvali navodnim uštedama”, navodi se u priopćenju.

Zbog svega BUZ zahtijeva da odmah podnese neopozivu ostavku ili da bude smijenjen sa ministarske funkcije radi laganja, nesposobnosti, nebrige i izostanka empatije, zaključuje BUZ u svom priopćenju kojeg potpisuje šef ove neparlamentarne stranke Milivoj Špika. Riječ je o stranci koja je, uz podršku nekoliko oporbenih stranaka, organizirala veliki prosvjed umirovljenika u Zagrebu, a dala je i podršku Zoranu Milanoviću u pokušaju osvajanja još jednog predsjedničkog mandata.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.