Prati nas

Draga Ksenija

Obiteljski stres

Draga Ksenija: Trpimo sina lijenčinu i parazita, želim to okončati

Očajna majka poprilično kasno shvatila je da njen sin, usprkos dobi od 34 godine, još uvijek nije preuzeo odgovornost za vlastiti život i stao na svoje noge. Naša životna savjetnica Ksenija Habunek savjetuje joj kako spasiti sebe i njega.

Objavljeno

|

Smijemo li drugima govoriti ružno o njihovoj djeci, lak i kad oni sami tako govore?
ilustracija: S. Bura/mj

Draga Ksenija, očajna sam. Živim sa suprugom i sinom u malom gradu u Dalmaciji. Suprug i ja smo zaposleni, dok naš 34-godišnji sin ne pokazuje nikakvu namjeru da misli ozbiljno početi raditi. Neprestano mijenja poslove i daje otkaz na svakom, jer mu nigdje nije dovoljno dobro.

Čak i dok je radio, nikada nije financijski doprinosio troškovima za režije i hranu, što mi dodatno smeta. Više ne znam kako tolerirati ovakav bezobrazluk jednog lijenčine i parazita. Osjećam se iscrpljeno i na rubu živaca jer ne mogu više podnijeti ovu situaciju. Pitanje je koliko dugo se ovakvo ponašanje može trpjeti i kako pronaći rješenje koje će nas sve rasteretiti. Izluđena majka

Ksenijin odgovor: Najveće roditeljske greške napravljene su iz ljubavi

Draga Izluđena majko, vaša situacija je vrlo česta kada je riječ hrvatskim obiteljima. Ne kažem da je to vaš slučaj, ali stvarno mislim da kod nas majke imaju tendenciju predugo bedinati svoju odraslu djecu. Kad shvate da su pogriješile, šteta je već učinjena. Kako mi to volimo reći u našoj redakciji, najveće roditeljske greške počinjene su iz ljubavi.

Oglas

Da, s pravom ste zabrinuti. S druge strane, dobro je da ste prepoznali da takvo stanje nije održivo ni za vas, ni za njega. U nekim naprednijim zemljama, zdravo roditeljstvo podrazumijeva poticanje djece na samostalnost već po završetku školovanja, a često i ranije. Potiče ih se da što ranije preuzmu odgovornost za vlastiti život, stanovanje, financije i odluke, čime im se omogućuje da razviju i samopouzdanje. No to je mentalitetsko pitanje o kojem ćemo govoriti nekom drugom prilikom. Tu smo gdje smo.

Iako nije lako postaviti granice nakon godina popuštanja, to je ključni korak prema rješenju ove situacije. Razgovor sa sinom, u kojem ćete jasno izraziti svoja očekivanja i postaviti konkretne uvjete, poput financijskog doprinosa domaćinstvu i pronalaženja stabilnog posla, može biti prvi korak. U protivnom, postupno mu uskratite usluge besplatnog hotela koje mu pružate. Pri tome strategiju dogovorite sa suprugom i oboje se striktno držite svoga plana.

Vaše dijete je zdravo i već poprilično odraslo. Vrijeme je da mislite na sebe. Vaš mir i emocionalno zdravlje su na prvom mjestu. Odgađanje postavljanja granica samo produžava ovaj stres i onemogućuje svima napredak. Srećom, ono što je dobro za vas, još je bolje za njega, iako on tako isprva neće misliti. Budite hrabri i odlučni, jer je ljubav prema djeci upravo u tome da ih potaknemo da sami preuzmu odgovornost za svoj život. Drugog načina nema. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.