Prati nas

Zdravlje

Olakšajte tegobe

Artritis i hladnoća: Kako smanjiti bolove u zglobovima

Iako hladno vrijeme ne uzrokuje artritis, stručnjaci upozoravaju da ga može značajno pogoršati. Kako temperature padaju, zglobovi oboljelih ukočeniji su i bolniji, no postoji nekoliko načina kako si, osim uz medicinske tretmane, pomoći u svakodnevnom životu.

Objavljeno

|

Kako liječiti artritis?
ilustracija: S. Bura/mj

“Naši zglobovi najbolje funkcioniraju u umjerenim vremenskim uvjetima. Kako postaje hladnije, sinovijalna tekućina, koja u našim zglobovima djeluje poput motornog ulja, postaje gušća, poput mulja. Tada se stanje s artritisom pogoršava”, za USNews je rekla priznata američka reumatologinja dr. Mariko Ishimori.

Liječnica ističe da niske temperature mogu povećati i samu osjetljivost na bol, usporiti cirkulaciju krvi i potaknuti grčenje mišića. Kao da to nije dovoljno, zglobovi mogu osjetiti i promjene u tlaku zraka koje prate vremenske fronte. “Pad vanjskog tlaka može uzrokovati promjene u stanju zglobne ovojnice i sinovijalne tekućine, što dodatno opterećuje već ionako osjetljive zglobove kod oboljelih od artritisa. Naime, možemo osjetiti kad se ovojnica zgloba širi”, istaknula je liječnica.

Zatim ističe nekoliko jednostavnih koraka koje osobe s artritisom mogu poduzeti kako bi ublažile bolove u zglobovima izazvane hladnim vremenom.

Oglas

Utoplite se

Kad izlazite, uvijek nosite kapu, rukavice i šal. Gdje god je to moguće, ogrnite se dekicom. Kod kuće neka vam prostorija u kojoj boravite bude ugodno topla, a osobito blagotvorne za ukočene zglobove su tople kupke. Razmislite o korištenju toplih obloga na bolnim mjestima. Također, izbjegavajte izlaganje hladnoći tako što ćete provesti više vremena u zatvorenom prostoru kada su temperature jako niske.

Krećite se

Vježbanjem zglobove možete održati fleksibilnima, a svako kretanje će osloboditi pravi val hormona koji poboljšavaju raspoloženje, uz nalet energije. Ciljajte na barem 150 minuta umjereno intenzivnog vježbanja tjedno, uključujući dva treninga snage. Vježbe poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla su odlične opcije. Također, razmotrite sudjelovanje u grupnim aktivnostima, kao što su ples ili aerobik, što vježbanje može učiniti zabavnijim.

Istezanje je važno

Redovito istežite mišiće, osobito prije vježbanja. Rotirajte zapešća i gležnjeve, radite čučnjeve te istegnite prste i ruke. Razmislite o uključivanju vježbi disanja koje pomažu u opuštanju mišića i poboljšanju cirkulacije. Istezanje nakon vježbanja može dodatno pomoći u smanjenju ukočenosti.

Jedite zdravo

Zdrava prehrana može pomoći u smanjenju upala i jačanju imunološkog sustava, ali i ojačati kosti. Unosite dovoljno omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalu, te vitamina D koji jača kosti. Uključite voće, povrće i cjelovite žitarice u svoju prehranu. Razmislite o dodacima prehrani, ali se najprije konzultirajte s liječnikom kako biste utvrdili što vam može pomoći.

Održavajte zdravu težinu

Što smo teži, više opterećujemo kosti, zglobove i tkiva. Gubitak već samo nekoliko kilograma može pomoći u smanjenju boli i ukočenosti.   

Budite oprezni

Jedan jednostavan pad može izazvati dugotrajnu bol, a ravnoteža osoba s artritisom može biti narušena zbog oštećenih zglobova. Hodajte polako i nosite odgovarajuću obuću koja osigurava dobru i stabilnu potporu. Razmislite o korištenju nordijskih štapova ili druge potpore za ravnotežu, posebno na neravnim ili klizavim površinama.

Pratite svoje tijelo

Ove preporuke mogu varirati od osobe do osobe, stoga dr. Ishimori savjetuje da pažljivo pratite kako hladno vrijeme utječe na vaše zglobove te prepoznate što vam pomaže, a što otežava stanje. Vođenjem dnevnika simptoma lakše ćete prilagoditi svoj životni stil prema vlastitim potrebama.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.