Prati nas

Povjerljivo

'Vizionarka'

‘Svekrva kaže da me muž vara jer nisam dobra supruga, odgovorila sam joj’

O odnosu svekrva i snaha kruže brojni vicevi, ali stvarnost je često daleko od smiješnog. Povrijeđene mogu biti obje strane, a emocionalni ožiljci koje izazivaju manipulacija i nesuglasice dobro su poznati i dvjema snahama koje su javno iznijele svoje problematične odnose.

Objavljeno

|

Gospođa Marija dijeli svoju priču o nasljedstvu i obiteljskoj nepravdi. Kroz usmeni dogovor s sestrom ostala je bez obećanog nasljedstva. Ova visokoobrazovana žena ističe važnost formalne zaštite, upozoravajući na potrebu preciznih pravnih dokumenata. Ovaj slučaj naglašava važnost javnobilježnički ovjerenih dokumenata kako bi se izbjegle obiteljske nesuglasice.
ilustracija: S. Bura/mj

Nezdravi odnosi između svekrva i snaha utječu na živote cijele obitelji, a koliko daleko to može otići, na platformi Quora svjedoči jedna krajnje izluđena snaha.

“Svekrva mi je napravila bezbroj gadosti koje si normalan čovjek ne može ni protumačiti. Masku je skinula još kad sam joj pokazala svoj zaručnički prsten. Počela je govoriti o babici koju poznaje, a koja bi za 250 eura mogla obaviti porod ‘njezine unuke’ kod kuće. Prvo, nisam bila ni blizu toga da trebam babicu, a drugo, način na koji je to rekla implicirao je da je trudnoća razlog zbog kojeg sam dobila prsten. Bila sam spremna prekinuti taj odnos jer je to bio znak upozorenja kakva će biti prema meni, ali sam popustila. To je bila najveća pogreška u mom životu”, napisala je.

Ova nesretna snaha potom je samo nizala nepodopštine koje joj je svekrva servirala kroz život. “Jednog Božića, kad su moja djeca bila dovoljno velika da shvaćaju što se događa oko njih, kupila je dar za psa mog šogora, ali ništa za moju djecu. Drugi put kupila im je cipele, svima veličinu 42. Na obiteljskom okupljanju stala je ispred svih i objavila da moj muž više nije njezino omiljeno dijete, već da je sada favorit njezin drugi sin.”

Oglas

“Nakon jedne večere kod nje, na sam Dan zahvalnosti, objavila nam je da je jelo nekoliko dana stajalo na kuhinjskom pultu i da ga je stalno podgrijavala. Užas. Drugom smo prilikom morali s njom u grad. Zamolila sam je da kod kuće prije polaska nešto pojede jer smo imali puno toga za obavljati, a u tom dijelu nije bilo nikakvih zalogajnica. Ignorirala me i onda čim je ogladnjela napravila uobičajenu scenu, uzdišući da ‘umire’ od gladi, vrti joj se i ne može dalje. Morali smo otići bez da smo riješili ono po što smo došli”, opisuje nadalje ova snaha.

Njene “vizije” su stvar za psihijatra

To nije sve. “Zadnja kap koja mi je prelila čašu bila je kada nam je poslala e-mail u kojem je napisala da je imala viziju da će u našu kuću uskoro provaliti naoružani muškarci koji će nas pokušati ubiti. Sugerirala je da prodamo kuću, da moj suprug da otkaz te da preselimo u njezin podrum. Imali smo djecu u školi, lijepu kuću, moj muž je imao dobar posao, a ja nisam imala namjeru živjeti u njezinom smrtonosnom podrumu.”

“Nažalost, moj muž je zapravo razmatrao tu ideju i ozbiljno razmišljao o tome (to mu je radila i s drugim stvarima, poput cijepljenja u koroni, i svaki put je na to reagirao na isti način). Pismeno sam joj odgovorila neka istog časa prestane s tim i svim drugim glupostima. Doslovno sam joj naredila da prestane jednom zauvijek. Rekla sam joj da ono što radi šteti svima, a osobito povređuje njezinog sina koji ne može biti objektivan. Kakva je bila njezina reakcija? Odgovorila mi je: ‘Znala sam da me nikada nisi stvarno voljela. Ne mogu shvatiti što bi te moglo navesti da me ne voliš.’ To je bila čista ludost.”

“Obitelji trebaju shvatiti da takvi ‘neobični’ roditelji zapravo trebaju pomoć jer će se situacija samo pogoršati. U početku, dok sam još bila mlada, ukazala sam obitelji na to da njoj treba pružiti neku vrstu psihijatrijske pomoći, ali to nisu dobro prihvatili. Na kraju je problem ostao i sve je gore.”

Opravdavala prevaru

Još jednu nevjerojatnu zgodu sa svekrvom prepričala je jedna prevarena žena. “Moj muž počeo je izbivati i sve se više zaplitao u laži. Putovao je poslovno, a kod kuće smo imali dvoje male djece i nikoga svoga od obitelji tko bi nam malo uskočio i pomagao. Sve sam češće bila sama s djecom.”

“Onda se na jedan četvrtak kasno vratio kući i rekao da je imao poslovnu večeru, što nije bilo tako čudno. U petak je otišao na posao, a u 16 me nazvao da  rekao da se dugo bio zadržao na ručku te da mora ostati prekovremeno.  Kući se vratio u dva ujutro. Sljedeće jutro, u subotu, javio mi je da je ‘morao otići u ured’. Pokušala sam ga nazvati na sve moguće brojeve, ali nije odgovarao.”

“A onda me nazvala svekrva i pitala me gdje je on. Rekla sam da je kasno došao kući i ujutro opet pobjegao, odnosno da ga zapravo nismo vidjeli od sredine tjedna. Ona omi je odgovorila da je vjerojatno je vani s nekim od prijatelja. Rekla sam joj da nemam problema s prijateljima ni prijateljicama, ali imam problem kada ‘prijatelji’ prijeđu granicu.”

“Na to mi je rekla da svi varaju. Tu moram napomenuti da su svi znali da ona svom suprugu tolerira neumorno šaranje s drugim ženama. Ja sam joj odgovorila da ne mislim tako i da ne varaju svi, jer je prevara izbor. Ona je na to rekla: ‘Da si bila bolja supruga, moj sin te ne bi varao.’ A ja sam njoj odbrusila: ‘Da si ti sinu bila bolji uzor, ne bi mislio da je prevara prihvatljiva.’ Nakon toga, svaki respekt koji sam imala prema svekrvi, nestao je.”

Imate li i vi ovako loših primjera u obitelji? Ili možda dobrih? Podijelite ih s nama.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.