Prati nas

Vijesti

1. listopada

Špika: Svi na prosvjed za veće mirovine, nikad nam nije bilo gore!

Na prosvjed su pozvani svi, a ne samo umirovljenici. Održat će se na Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, na glavnom zagrebačkom trgu – točno u podne.

Objavljeno

|

Povećanje od 1,55 posto izaziva opravdani revolt kod umirovljenika. Što se mene tiče, bolje da nisu dali ni ovu mizeriju.
ilustracija: S. Bura/mj

“Svi na prosvjed”, napisao je na Facebooku predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno osvrćući se na jučerašnju raspravu u Saboru o SDP-ovom prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Naime, SDP je zatražio da se mirovine usklađuju u stopostotnom iznosu prema povoljnijem faktoru; inflaciji ili prosječnoj plaći.

“Viđena je sva manipulativnost, bezobzirnost i bahatost Vlade koja doslovno bez i jednog jedinog argumenta uporno odbija ovaj prijedlog, nastavljajući tako politiku kojom umirovljenici padaju u sve dublje siromaštvo”, napisao je Milivoj Špika. Između ostalog, tvrdi da jedino uz primjenu stopostotnog usklađenja mirovina s povoljnijim faktorom moguće spriječiti daljnje zaostajanje mirovina za rastom plaća.

“Očito je da je ova točka rasprave tempirana uoči najavljenog prosvjeda samo kako bi Vlada pokušala umiriti ili zbuniti umirovljenike, i tako spriječiti njihovo sudjelovanje. Po riječima državnog tajnika Vidiša i zastupnike saborske većine ispada da Vlada neprestano radi na poboljšanju statusa umirovljenika tako da nemaju nikakvog razloga za nezadovoljstvo, no ono što nitko od njih nije spomenuo je nesporna činjenica da usprkos svim navedenim ‘poboljšanjima’ umirovljenicima nikada nije bilo lošije.”

Oglas

“Svojim izlaganjima su zapravo sami sebe demantirali činjenicom da Vlada kroz pakete pomoći i subvencije financijski pomaže više od 800 tisuća umirovljenika odnosno sve sa mirovinama do 840 eura. Da je umirovljenicima i približno dobro kako Vlada nastoji prikazati i uvjeriti javnost onda bi se broj potrebitih smanjivao a ne konstantno povećavao”, kaže Špika uz navod da mnogi zastupnici, uključujući i predstavnika HSU-a, Gabričevića, ne razumiju kompleksnu problematiku mirovinskog sustava.

“Ako se Vlada od 2016. obvezala podići prosječnu mirovinu na 60 posto prosječne plaće, bilo bi logično da sada izađu s konkretnim prijedlozima kako i kada planiraju to ostvariti. Nažalost, izostanak realnih rješenja, uz stalno ponavljanje fraza o ‘rekordnom rastu mirovina’, pokazuje da je cilj ove Vlade, čak i u trećem mandatu Andreja Plenkovića, nastavak politike koja vodi daljnjem osiromašenju umirovljenika i građana. Zaključak rasprave je bio više nego jasan: Vlada ne samo da nema namjeru poboljšati materijalni status umirovljenika, već aktivno radi na tome da njihov životni standard dodatno pogorša”, zaključuje Špika.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.