Prati nas

Vijesti

7,5 posto

SUH od Tomaševića traži da porez na mirovine spusti na minimum

‘Iako će SUH ustrajati da Vlada ukine porez na dohodak na mirovine u potpunosti, od gradske vlasti očekujemo prvi korak kojim bi pokazali da u glavnom i najvećem hrvatskom gradu imaju sluha za loš materijalni položaj umirovljenika’, poručuju iz Sindikata.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik
Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Sindikat umirovljenika Hrvatske od zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatražio je da porezno rastereti umirovljenike. Prijedlog koji su mu uputili, a koji potpisuje predsjednica SUH-a Jasna Petrović, prenosimo u cijelosti.

Siromaštvo umirovljenika i starijih osoba u velikom je porastu, a što potvrđuju i osnovni pokazatelji siromaštva Državnog zavoda za statistiku pa je tako svaka treća osoba starija od 65 godina u 2023. godini bila u riziku od siromaštva, a pravo stanje je danas još i gore.

Vlada je ovih dana najavila povećanje osobnog odbitka sa 560 na 600 eura, no to neće bitnije promijeniti težak materijalni položaj brojnih umirovljenika. Svjedoci smo i da su neke stranke koje se zalažu za prava umirovljenika predložile da se poveća osobni odbitak, pa primjerice HSU traži da se poveća na 1.000 eura, a stranka Hoćemo pravedno, koja je bila i u koaliciji sa strankom Možemo na parlamentarnim izborima, traži povećanje osobnog odbitka u visini prosječne zagrebačke plaće (trenutan iznos je 1.509 eura).

Oglas

S obzirom da samo jedan posto hrvatskih umirovljenika prima mirovinu veću od 1.500 eura bruto, potonji prijedlog u načelu podržava i SUH, no kao što vidimo, Vlada je napravila tek sitnu korekciju.

SUH je još prošle godine zatražio od Vlade RH da od 1. siječnja 2024. godine ukine obvezu plaćanja poreza na dohodak na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura. Porez na mirovine ne plaća se u mnogim europskim zemljama poput Slovenije, Slovačke, Bugarske, Irske, Malte itd., ili je pak bitno niži nego u Hrvatskoj.

S obzirom da je još ranije dio tereta određivanja poreza na dohodak Vlada prebacila na jedinice lokalne samouprave te je minimalni iznos niže stope poreza na dohodak 15 posto, predlažemo da svim zagrebačkim umirovljenicima sa tzv. nižom stopom Grad Zagreb odredi upravo taj najmanji postotak.

Podsjećamo kako se svim hrvatskim umirovljenicima porezna obveza umanjuje za 50 posto pa bi u slučaju ispunjenja našeg zahtjeva, umjesto sadašnjih maksimalnih 11,8 posto za nižu stopu ili budućih maksimalnih 11,5 posto, zagrebački umirovljenici plaćali taj porez po stopi od 7,5 posto.

Iako će SUH ustrajati da Vlada ukine porez na dohodak na mirovine u potpunosti, od Vaše gradske vlasti očekujemo prvi korak kojim bi pokazali da u glavnom i najvećem hrvatskom gradu imaju sluha za loš materijalni položaj umirovljenika, a time ujedno tražimo od vas i potporu kako bi vaš primjer slijedili i druge općine i gradovi. Umirovljenici su najranjivija kategorija čak i u razvijenom gradu poput Zagreba, pa bi to bio važan iskorak.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.