Prati nas

Vijesti

Jednokratna pomoć

Poznati iznosi jednokratnog dodatka na mirovinu u Federaciji BiH, stiže u studenom

Umirovljenicima FBiH stiže jednokratna pomoć umjesto viših mirovina. Ali ne prije izbora i ne prije rebalansa proračuna.

Objavljeno

|

Savez umirovljenika FBiH traži poboljšanje položaja. Iako su tražili 13. mirovinu, Vlada FBiH nije raspoložena za to. Njihov stav je jednoglasan - potrebno je trajno povećanje mirovina, ne samo jednokratna pomoć. Prosječna mirovina je daleko ispod prosječne plaće, a troškovi života rastu. Mijenjanje zakona o MIO ključno je za rješavanje problema.
ilustracija: S. Bura/mj

Federacija Bosne i Hercegovine trenutno broji 451 tisuću umirovljenika, a njih više od 300 tisuća prima minimalnu mirovinu od 274 eura. To, svakome je jasno, nije dovoljno za život. Iako su uputili tri zahtjeva vladi, Ankica Mandurić, predsjednica mostarske udruge umirovljenika, ističe za RTV-HB da od održanih sastanaka nije puno očekivala.

Umirovljenici se pitaju hoće li mirovinu uopće dobiti jer je današnji sustav neodrživ. Trenutno u Federaciji radi i doprinose uplaćuje samo 549 tisuća radnika. Broj umirovljenika raste, a to ne prati rast broja radnika.

Mirovine se trenutno neće povećati niti će se izvršiti zakon o usklađivanju mirovina, poručuju iz Vlade. Jednokratnu pomoć umirovljenici će dobiti, ali ne prije izbora i tek kad Vlada napravi rebalans proračuna. To bi trebalo biti krajem listopada ili početkom studenog. Umirovljenički aktivist Stojan Livaja ističe kako umirovljenici nisu krivi za trenutno stanje i pokušava zajedno s kolegama predlagati rješenja.

Oglas

U sljedećem razdoblju cilj je da se formira Vijeće umirovljenika i da se radi na izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom invalidskom osiguranju u Federaciji. Za sada se tek zna da će, kada za to dođe vrijeme, 51 euro jednokratne pomoći dobiti umirovljenici s mirovinom većom od 510 eura. 102 eura će dobiti oni s manjim mirovinama.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.