Prati nas

Vijesti

Utakmica

HDZ 260 – SDP 10! Vladajuća stranka objavila pobjedu ‘u mirovinama’

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović natječe se za još jedan mandat na Pantovčaku, a jedna od udarnih točaka kampanje su mu niske mirovine. Iz HDZ-a mu odgovaraju brojkama iz njegovog premijerskog mandata.

Objavljeno

|

Zašto pada vrijednost mirovine u Hrvatskoj?
Premijer Plenković i obožavateljice u Karlovcu (screenshot: HRT)

Umirovljenici će, čini se, biti tražena roba i u kampanji za predsjedničke izbore. Naime, HDZ svakodnevno ističe što je sve u mandatima Andreja Plenkovića učinjeno za umirovljenike; od jednokratnih dodataka do usklađivanja mirovinskih primanja. Tako u najnovijoj objavi na svojoj službenoj stranici vladajuća stranka, između ostalog, objavljuje da je usvojen Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Fokus zaštitnih mjera od početka je na ranjivijim sugrađanima. U sklopu 7. paketa za zaštitu standarda već 9. put osigurali smo novčanu pomoć za umirovljenike. U krizama smo im izravno isplatili 615 milijuna eura. Za vrijeme naše Vlade prosječna mirovina porasla je za 260 eura ili 73,3 posto. Sad iznosi 620 eura, a cilj je da se do kraja ovog mandata podigne na 750-800 eura. U onom pak SDP-ovom ‘porasla’ je za 10 eura“, objavio je HDZ.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović natječe se za još jedan mandat na Pantovčaku, a jedna od udarnih točaka kampanje su mu niske mirovine. Nedavno je kratko komentirao mirovine u svom premijerskom mandatu tvrdeći da su tada umirovljenici imali opravdano niske mirovine.

Oglas

“Iz ne znam kojeg razloga Vlada se nikad nije potrudila izračunati nekakvu održivu formulu za umirovljenike. Prosječna mirovina je ostala na 40 posto plaće, isto kao kad sam ja bio premijer, i to u puno težim uvjetima”, kazao je predsjednik prije dva tjedna.

Kako je objasnio, za vrijeme njegova mandata niske mirovine su bile opravdano niske, ali i da on nikada nije tražio opravdanja. “Ali ni umirovljenici nisu tada prosvjedovali. Bili su svjesni kako stvari stoje. Imamo Vladu koja se razmeće i hvali. Rekao bih da mirovine stoje ovako nisko, prije svega zbog njihove nesposobnosti, a ne zbog toga što se to nije moglo riješiti. S tim se ne da živjeti. Jer plaće jesu nominalno rasle, ali i inflacija je”, kazao je Milanović.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.