Prati nas

Povjerljivo

Prijatelj ili žrtva?

Otkad sam u mirovini prijatelji očekuju da im budem šofer. Kako reći ne?

Umirovljenik se suočava s pritiskom tuđih zahtjeva. Kako postaviti granice te naučiti reći ‘ne’ bez osjećaja krivnje, čuvajući pritom vlastitu dobrobit?

Objavljeno

|

Umirovljenik koji je posvetio svoje vrijeme pomaganju drugima suočava se s teretom tuđih zahtjeva. Naučite kako reći "ne" i postaviti granice, uz savjete kolumnistice Abigail Van Buren, kako biste zaštitili vlastitu dobrobit i životnu ravnotežu.
ilustracija: S. Bura/mj

Mnogi od nas u mirovini pronalaze ispunjenje u pomaganju drugima: prijateljima, članovima obitelji i supružnicima. No, što se događa kada dobra djela postanu teret koji narušava našu vlastitu dobrobit?

Upravo se s tim problemom savjetnici i kolumnistici Abigail Van Buren javio muškarac koji kaže da su mu dobra djela važna u mirovini. Ali, i da dobrih djela može biti previše.

“Ruke su mi prilično pune vođenjem mog ostarjelog oca na liječničke preglede, a također ga obilazim tri puta tjedno. Uz to, imam starije samce prijatelje kojima pomažem, povremeno im dostavljam obroke i obavljam razne poslove za njih.”

Oglas

U posljednje vrijeme, dodaje, najmanje je troje prijatelja zahtijevalo da ih vozi na liječničke preglede. Jedna od njih je zapravo prijateljica njegove supruge koja je, objašnjava, poprilično zahtjevna. “Osjećam pritisak. Ako kažem ne, osjećam krivnju. Kako ih ljubazno odbiti? Ta žena je insinuirala da nisam dobar prijatelj ako joj ne pomognem doći do liječnika, ako ne čuvam njenog psa i slično. Pri tome je jako svadljiva i zaboravlja što sve ljudi čine za nju”, opisuje ovaj umirovljenik.

Ne budite otirač

“Za neke ljude, samo je mali korak od ugađanja drugima do postajanja otiračem. Bili ste ljubazni i uslužni; sada je vrijeme da počnete pomagati sebi. Ne biste se trebali osjećati krivima zato što kažete ‘ne’ ljudima koji misle da im sve pripada”, odgovorila mu je savjetnica van Buren.

“Žena koju ste opisali jedna je od njih. Ne očekujte da će biti zahvalna za vrijeme i trud koji ste joj već dali. Razvijanje sposobnosti da ljudima kažete ‘ne’ slično je dizanju utega. Počnite s malim, postupno povećavajte i u kratkom vremenu ćete razviti taj ‘mišić’. Probajte. Svidjet će vam se”, zaključila je savjetnica.

Kako naučiti reći “ne”

Odbijanje tuđih zahtjeva i očekivanja proces je koji zahtijeva vrijeme i praksu. Počnite s malim koracima. Odbijte manje zahtjeve prije nego što se suočite s većim. Budite jasni i odlučni: kada kažete “ne”, učinite to ljubazno, ali odlučno; bez dugih objašnjenja ili isprika.

Ne opterećujte se krivnjom. Shvatite da imate pravo postaviti granice i da vas to ne čini lošom osobom. Posvetite vrijeme sebi i svojim potrebama. To će vam pomoći da se osjećate manje krivima kada odbijete tuđe zahtjeve.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.