Prati nas

Povjerljivo

Umirovljenica Manda: ‘Razboljela sam se prije nego što sam dočekala dom, što sad?’

Naši nas čitatelji često upozoravaju na problem listi čekanja za državni starački dom, koje su toliko duge da se mnogi umirovljenici, ako ih u međuvremenu pogodi teža bolest, nađu u bezizlaznoj situaciji.

Objavljeno

|

Koliko se dugo čeka na starački dom?
ilustracija: S. Bura/mj

Prosječna hrvatska mirovina ne može pokriti troškove privatnog doma niti plaćanje njegovateljice koja bi dolazila u kuću. Cijene u nekim privatnim domovima dosežu i više od dvije prosječne mirovine. Vrijeme čekanja na državni dom, prema riječima mnogih umirovljenika, može biti osam, deset, pa čak i petnaest godina, što je za neke jednostavno predugo – mnogi i ne dočekaju. Ako nemaju nekretninu koju bi prodali, a njihova djeca nemaju mogućnosti ili čak odbijaju pružiti financijsku pomoć, ovi umirovljenici nađu se u ozbiljnom problemu.

Na ovu surovu realnost upozorava i naša čitateljica Manda, koja, kao i mnogi drugi, pati u svoja četiri zida. “Kao i mnoge umirovljenike, pritišće me starost, a zdravlje me već dugo izdaje. Već više od 30 godina borim se s dijabetesom i visokim krvnim tlakom. Teško hodam, pogotovo nakon što sam prošle godine pala i slomila rame te istegnula mišić desne ruke. Prijavljena sam u dom za starije, ali već dugo čekam na red. Moja djeca rade i ne mogu često dolaziti, a s mirovinom od 500 eura nemam dovoljno za privatni dom. Oni se bore sa svojim životima, a ja ostajem sama”, kaže gospođa Manda.

Pitanje koje postavlja gospođa Manda, a koje dijele i mnogi drugi stariji ljudi, glasi: “Zašto država ne subvencionira razliku u cijeni doma za ljude s niskim primanjima koji čekaju na prijem?” S malim mirovinama, život u privatnom domu je većini nedostižan, budući da cijene tih domova često i dvostruko premašuju iznos prosječne mirovine.

Oglas

Iznimno je važno prijaviti se u dom na vrijeme jer ako jednog dana dođe bolest, penzije često nisu dovoljne za pokrivanje svih troškova. Nažalost, mnogi ostanu prepušteni sami sebi, a koliko to tegobno može biti govori zadnja rečenica iz pisma gospođe Mande: “Ove retke pišem teškom mukom jer je bol u ruci, još otkako sam lani pala, nepodnošljiva.”

Davorka: Neću djeci!

Gospođa Davorka piše da je podstanarka u mirovini. “Podstanarka sam i živim kod jedne dobre duše kojoj plaćam toliko malo da me sram i reći. S prosječnom mirovinom jedino tako mogu preživjeti. O ničem izvan osnovnog ne maštam, pa mi ni ne nedostaje. Čekam da me pozovu u starački dom jer mi djeca ne žive blizu”, kaže.

Dodaje da kod sina i snahe, ili kćeri i zeta, “ne bi išla ni za živu glavu.” “Nije meni to što me ne bi primili, već smatram da stariji u mlade užurbane obitelji samo unose nemir. Nisu to više ona stara vremena i mi se stariji moramo prilagoditi. Ne vidim ni od čega bi me mogli financijski pomagati s troje djece. Nema šanse, samo se molim da dobijem državni dom prije nego što se do kraja razbolim”, zaključuje umirovljenica Davorka u svom povjerljivom pismu.

Čekate li i vi na mjesto u domu? Pišite nam o svojim razmišljanjima na tu temu.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.