Prati nas

Draga Ksenija

Nedorečenosti

Majstor dolazi nenajavljen, kako mu reći da to nije u redu?

Iako se upustila u vezu s kućnim majstorom, čitateljica osjeća opterećenje jer ne može ispuniti njegova očekivanja. U rješavanju ove situacije pomaže joj naša kolumnistica Ksenija Habunek.

Objavljeno

|

Žena, koja je razvedena i živi sama, započela je tjelesnu vezu s muškarcem, dugogodišnjim poznanikom i susjedom. Iako se nije zaljubila u njega, počinje osjećati nelagodu jer on dolazi nenajavljen, čak i kada su njezina djeca i prijatelji u stanu.
ilustracija: S. Bura/dl

Draga Ksenija, u nezgodnoj sam situaciji i trebam vaš savjet. Razvedena sam već dugo, djeca su odrasla i sada žive samostalno. Nedavno sam započela tjelesnu vezu s jednim muškarcem koji mi povremeno dolazi popraviti stvari po kući.

Riječ je zapravo o dugogodišnjem poznaniku iz susjedne zgrade kojeg sam upoznala jer oboje imamo pse. Svjesno kažem “tjelesna” veza jer se nisam zaljubila u tog čovjeka, niti želim nešto više od toga. Zgodan je i nešto mlađi od mene, ali… Znam da to zvuči grubo, ali nismo kompatibilni ni po svjetonazorima ni po obrazovanju ni po nekom društvenom statusu.

Problem je nastao kada je on počeo dolaziti u moj stan bez poziva, čak i u trenucima kada su kod mene prijateljice ili moja djeca i unučad. Osjećam se neugodno zbog toga, pogotovo jer ga ne želim predstavljati kao prijateljskog susjeda, s još manje da moji bližnji pomisle da postoji neka veza između nas.

Oglas

Ne želim ga povrijediti, ali više od ovoga što imamo ne možemo imati, a nastavi li se tako ponašati, morat ću ga odstraniti iz svog života. Svaki puta kada nenajavljeno pozvoni, uznemirim se i ponašam se prema njemu poprilično osorno i neugodno, ali on to kao da ne primjećuje. Kako mu na pristojan način objasniti da ne želim više da dolazi bez poziva? Varaždinka

Ksenijin odgovor: Možda ćete morati tražiti novog majstora

Draga Varaždinko, u vašem slučaju, situacija se zakomplicirala jer niste od početka definirali pravila koja bi vas zaštitila od ovakvih neugodnosti. S obzirom da ste dugo razvedeni, pretpostavit ću da ste malo ‘zahrđali’ u području žensko-muških odnosa. Kada odnos nije jasno definiran, lako je doći do nesporazuma, a vaš poznanik možda nije u potpunosti razumio vaše namjere i ima dublje emocionalne potrebe koje mu vi ne možete zadovoljiti.

Razmislite jeste li mu, možda, nesvjesno poslali miješane signale. Ako jeste, morate prihvatiti odgovornost za to i ispričati se. Objasnite mu da cijenite dosadašnji odnos, ali da ne želite da dolazi bez poziva. Jasno stavite do znanja da ne želite u odnos koji imate s njim uvoditi obitelj i prijatelje. Nije vam cilj povrijediti ga, ali morate zaštititi svoj osobni prostor i privatnost. Ako je riječ i zrelom muškarcu, shvatit će što mu govorite. Iako, nemojte očekivati da zbog toga bude sretan. To će ga poprilično povrijediti.

Budite ljubazni, ali odlučni. Ako ne bude uvažavao vaše želje, nećete imati izbora nego prekinuti odnos u potpunosti. Ali ako ga prekinete, onda neka zaista bude prekinut. Nemojte čovjeka mučiti toplo-hladnim odnosom. Možda će i on odlučiti prekinuti vaša druženja. Otegotna okolnost je što ćete si morati naći novog kućnog majstora, ali to je cijena koju ćete platiti za to što niste odmah rekli što želite od njega. Ksenija

Pišite Kseniji!

Želite li anonimno postaviti pitanje i posavjetovati se s našom kolumnisticom i životnom savjetnicom Ksenijom Habunek ili samo ispričati svoju priču i viđenje ove teme, možete to učiniti putem internetskog obrasca klikom na ovu poveznicu.

Ostala pitanja i Ksenijine odgovore potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.