Prati nas

Vijesti

Izvisili

FBiH: Ništa od rasta mirovina, umjesto toga jednokratni dodatak i toplice

Umirovljenici su ranije najavili da će 3. listopada  izaći na prosvjede ako Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Mehić dodaje da će o održavanju prosvjeda odlučivati Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

Objavljeno

|

Savez umirovljenika FBiH traži poboljšanje položaja. Iako su tražili 13. mirovinu, Vlada FBiH nije raspoložena za to. Njihov stav je jednoglasan - potrebno je trajno povećanje mirovina, ne samo jednokratna pomoć. Prosječna mirovina je daleko ispod prosječne plaće, a troškovi života rastu. Mijenjanje zakona o MIO ključno je za rješavanje problema.
ilustracija: S. Bura/mj

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Adnan Delić izjavio je nakon sastanka s predstavnicima umirovljenika da neće biti izvanrednog usklađivanja mirovina jer za to ne postoji zakonsko uporište. Naime, za izvanredno usklađivanje mirovina, budžet trebao biti u suficitu, što trenutno nije slučaj.

Kako je rekao, ranije je dogovoreno da se umirovljenicima isplati jednokratna pomoć, što će biti učinjeno, a zatim će biti planiran milijun KM za ovu i dva milijuna za sljedeću godinu za liječenje u toplicama. Dogovoreno je formiranje vijeća umirovljenika te da će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

“Zakon neće biti mijenjan do izbora, jer bi u suprotnom moglo doći do kolapsa cijelog sustava. Također, bit će uspostavljena radna grupa koju će činiti eksperti u vezi sa Zakonom, čije će se odluke i savjeti poštovati. Ako oni odluče da trebamo mijenjati neki dio zakona, to ćemo i pokrenuti. Zahtjevi prelaze nadležnost ministarstava; za bilo kakve izmjene moramo dobiti mišljenje i financijsku procjenu”, dodao je Delić.

Oglas

Ministar navodi da problemi ove populacije proizlaze iz činjenice da trenutno u Federaciji radi i doprinos plaća 549.000 zaposlenika, dok trenutno ima 451.000 umirovljenika. Broj umirovljenika raste, a to ne prati rast broja radnika.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Redžo Mehić ističe da „situacija nije sjajna, ali ipak je postignut određeni dogovor”. “Vlada je ove godine sve učinila što se tiče redovnog usklađivanja mirovina, a dodjelu te jednokratne pomoći možemo očekivati u drugoj polovini listopada, uglavnom nakon izbora. Vidjet ćemo koliki će to biti iznos”, kazao je Mehić.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.