Prati nas

Vrt

Likopen i karoten

Rajčice sporo zore: Što se događa i kako ih ubrzati?

Iako je uvriježeno mišljenje da će rajčice brže zoriti uz visoke temperature, događa se upravo suprotno, javljaju naši čitatelji.

Objavljeno

|

S obzirom na toplinske valove koji su nas zahvatili ovoga ljeta, mnogi vrtlari amateri očekivali su brže sazrijevanje paradajza. No, događa se suprotno – sazrijevanje je vrlo sporo, čak sporije nego u jesen. Optimalna temperatura za sazrijevanje paradajza je između 21 i 24°C, ali pri visokim temperaturama (iznad 29°C) proces se značajno usporava. Plodovi izloženi izravnom suncu mogu ostati zeleni zbog inhibicije sinteze pigmenata. Zasjenjivanje biljaka i berba plodova koji pokazuju prve promjene boje mogu pomoći u ubrzavanju sazrijevanja.
ilustracija: S. Bura/mj

S obzirom na toplinske valove koji su nas “poklopili” ovoga ljeta, mnogi vrtlari amateri očekivali su da će im rajčice vrlo brzo dozoriti. Nažalost, događa se upravo suprotno. Sazrijevanje je u nekim dijelovima Hrvatske vrlo sporo. Sporije nego u jesen, pišu nam.

Što se zapravo događa? Potrebno je šest do osam tjedana od oprašivanja do pune zrelosti ploda rajčice. Duljina tog vremena ovisi o sorti koja se uzgaja i, naravno, o vremenskim uvjetima. Optimalna temperatura za sazrijevanje rajčica je između 21 i 24°C. Kada temperature premaše gornji prag koji se kreće od 29 do 32 Celzijeva stupnja, proces sazrijevanja značajno se usporava ili čak zaustavlja.

Na tim visokim temperaturama biljka ne može proizvoditi likopen i karoten, pigmente odgovorne za tipičnu narančasto-crvenu boju ploda. Zbog toga plod može ostati dugo zelen, iako je “odrastao”.

Oglas

Pri tome treba znati da svjetlosni uvjeti imaju vrlo malo veze sa sazrijevanjem. Rajčice ne zahtijevaju svjetlo za sazrijevanje. Zapravo, plodovi izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti zagrijat će se do razina koje inhibiraju sintezu pigmenata. Izravno sunce također može dovesti do opeklina ploda.

Zato bi eventualno zasjenjivanje biljke, paradoksalno, moglo ubrzati zriobu. Nemojte uklanjati lišće u nastojanju da plod izložite suncu. Također, ni plodnost tla ne igra veliku ulogu. Visoke razine magnezija i niske razine kalija mogu dovesti do neujednačenog sazrijevanja ili do toga da vrh ploda ostane zelen. Ali sporost sazrijevanja vjerojatno nije uzrokovana tlom i bilo kakva prihrana neće vam pomoći.

Ako baš ne možete čekati, poberite plodove koji pokazuju prve promjene boje. Ti plodovi, u fazi zrelog zelenog ploda mogu se čuvati na sobnoj temperaturi (21-24°C) u mraku. Zatvoreni prostor bi bio najbolji jer etilen, plin koji ispuštaju plodovi tijekom sazrijevanja, potiče sazrijevanje drugih plodova. Ako temperature vani ostanu visoke, ovi ubrani plodovi će zoriti brže.

Što se okusa tiče, plodovi bi trebali razviti okus i boju sličnu onoj koju biste dobili sazrijevanjem u vrtu. Ključ je u tome da ih berete kada pokazuju prve znakove sazrijevanja (ne ranije) i držite ih na sobnoj temperaturi. Nemojte ih nezrele stavljati u hladnjak jer će to potpuno uništiti njihov okus i teksturu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.