Prati nas

Vijesti

Izazov

Umirovljenici: ‘Plenkoviću, evo ti 600 eura pa živi s tim mjesec dana’

Rastu mirovine, ali ni približno kao političarima. Njima će na račun sjesti i do dvije tisuće eura na mjesec, a umirovljenicima najviše pedesetak eura. To je za Sindikat umirovljenika sramotno i podlo, javlja RTL.

Objavljeno

|

Stana Ščurić nije zadovoljna s usklađivanjem mirovine.
scr: RTL

Ne žive, nego preživljavaju na rubu siromaštva. Mirovine im rastu, ali za razliku od političara, oni će dobiti povišicu od tek sedam posto.

“Premalo! “Pa kud pa ćemo s tim novcem? “A baš im hvala, darežljivi su. Grozno! Mogao bi Plenković smanjiti svima njima 5 posto pa da nama daju makar 20 posto. Onda bi bilo donekle pošteno. Neka on živi sa 600 eura sam. Nek’ plati režije pa da vidim kako će živjeti.” Poruke su to umirovljenika koji su stali pred RTL-ovu kameru.

Oni koji žive s najnižom mirovinom od 333 eura dobit će povećanje od dvadesetak eura pa će im mirovina iznositi oko 360 eura. Tko ima prosječnu mirovinu od 580 eura, dobit će povišicu od oko 40 eura. Oni s najvišom mirovinom od 1.360 eura, dobit će i najviše povećanje od gotovo sto eura. Riječ je o srpanjskom usklađivanju mirovina koje će građani na svojim računima osjetiti tek na jesen zaostatke.

Oglas

“Za srpanj i kolovoz bit će isplaćeni (zaostaci) zajedno s mirovinom za rujan početkom listopada. Podsjetit ću da se mirovine usklađuju dva puta godišnje. I da ovaj rast od sedam i nešto više posto sasvim sigurno bit će drugi uzastopni najveći rast mirovina u posljednjih nekoliko godina”, kaže ministar mirovinskog sustava Marin Piletić.

Za sindikate je nedovoljno. Upozoravaju čak šezdeset posto građana ima mirovinu ispod prosjeka. “Na to možemo samo sjesti plakat”, misli predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović.

Jer dok političarima stiže povišica od dvije tisuće eura, većina umirovljenika dobit će tek 20 eura. “Ovo je sramotno sramotno i podlo jer se donosi takva odluka na brzinu kad je Sabor raspušten, kad nema nikakvih velikih događanja usred ljeta”, kaže Petrović.

Odluku pak brani predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Veselko Gabričević, član vladajuće koalicije. “Trebamo znati da u zadnjih deset godina plaće članovima Vlade državnim dužnosnicima saborskim zastupnicima nisu rasle. One su bile stalno na istoj visini.”

Da se mirovine stalno povećavaju, ističe ministar. “Podsjetit ću da je sveukupna prosječna mirovina u protekla dva mandata Vlade Andreja Plenkovića porasla za gotovo 63 posto.” Ali ni izbliza kao političarima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.