Prati nas

Vijesti

Sarco

Zaustavljena upotreba kabine za eutanaziju, brza i ugodna smrt ‘na čekanju’

Kritičari također strahuju da bi i sam dizajn Sarcoa mogao privući ranjive pojedince koji bi mogli tražiti samoubojstvo bez potpunog razmatranja ozbiljnih implikacija.

Objavljeno

|

Najbolji način za eutanaziju
ilustracija: S. Bura/mj

Samo nekoliko tjedana prije planirane prve upotrebe, futuristička kapsula nazvana “Tesla eutanazije”, dizajnirana za provođenje potpomognutog samoubojstva, zabranjena je u Švicarskoj.

Stroj za bezbolnu i ugodnu eutanaziju, nazvan Sarco, omogućio bi pacijentu koji želi eutanaziju da brzo i bezbolno umre, a nakon što je sam pritisnuo gumb. Više o načinu rada i cijeni korištenja samog uređaja pisali smo na ovoj poveznici.

Prema lokalnom mediju Blick, tužitelji iz kantona Schaffhausen u Švicarskoj izrazili su pravne i etičke zabrinutosti oko Sarcoa. Istaknuli su nejasnoće oko načina na koji funkcionira te izazov u određivanju tko snosi konačnu odgovornost za smrt koja se dogodi u kabini uređaja koja se po pritisku gumba ispunjava dušikom.

Oglas

Tužitelji su izdali upozorenje da bi svatko tko pomaže u korištenju uređaja mogao biti suočen s kaznom zatvora do pet godina.

Inače, Sarco kapsula je predstavljena na Venecijanskom festivalu dizajna 2019. godine i ima za cilj eliminirati nelagodu povezanu sa smrću. Dr. Philip Nitschke, kojeg mediji senzacionalistički nazivaju i “dr. Smrt”, tvrdi da njegov izum može omogućiti korisnicima brz i posve bezbolan odlazak s ovog svijeta.

Međutim, Peter Sticher, javni tužitelj, upozorio je da će se Nitschke suočiti s ozbiljnim posljedicama zbog pomaganja, poticanja i induciranja samoubojstva, posebno ako je to učinjeno iz sebičnih razloga. U pismu koje su dobili švicarski mediji, Sticher navodi: “Nema pouzdanih informacija o ovoj metodi usmrćivanja. Potpuno je nejasno tko ima kontrolu nad kojim mehaničkim procesom tijekom procesa umiranja.” Prema članku 115. kaznenog zakona kantona, bilo bi teško odrediti tko bi bio pravno odgovoran za čin eutanazije.

Kritičari diljem svijeta također su izrazili zabrinutost da bi se uređaj mogao zloupotrijebiti ili pokvariti, što bi moglo dovesti do nepredviđenih posljedica. Massachusetts Institute of Technology (MIT) kritizirao je kontroverznu tehnologiju, rekavši da bi uređaj u slučaju kvara mogao zakazati u izazivanju stanja nesvijesti kod korisnika, što bi vjerojatno dovelo do bolne smrti.

U međuvremenu, pro-life skupine upozorile su da elegantne, futurističke kapsule “glamuriziraju samoubojstvo”. Aktivist James Mildred poručuje: “Vjerujemo da je samoubojstvo tragedija koju dobra društva nastoje spriječiti u svakoj situaciji. Postoje etički načini da se pomogne ljudskim bićima koji ne uključuju uništavanje života.”

Kritičari također strahuju da bi i sam dizajn Sarcoa mogao privući ranjive pojedince koji bi mogli tražiti samoubojstvo bez potpunog razmatranja ozbiljnih implikacija.

Od 1942. godine, Švicarska dopušta potpomognuto samoubojstvo, pri čemu zagovornici naglašavaju osobni izbor i kontrolu nad procesom umiranja kao temeljna načela. Švicarski zakon propisuje da osobe koje žele okončati svoj život moraju biti prisebne i njihova odluka ne smije biti motivirana sebičnim razlozima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.