Prati nas

Vrt

Rastu, ali...

Paprike slabo ili nikako zameću plodove, ovo su mogući razlozi

Ne zaboravite na osnovno; paprike trebaju vodu, ali ne podnose da im korijen bude u blatu. Također, trebaju puno sunčeve svjetlosti – barem šest sati direktnog sunčevog svjetla svaki dan kako bi rasle i napredovale.

Objavljeno

|

Kako uzgojiti vlastitu papriku?
ilustracija: Sr. M. Jutta/Pixabay

Čini vam se da paprike dobro napreduju, no plod još uvijek nije na vidiku? Upravo se o ovom problemu posljednjih dana raspravlja na domaćim vrtlarskim forumima. Ako biljke paprike ne cvjetaju ili ne daju plodove, nekoliko je mogućih razloga za to.

Možda im je hladno

Paprike vole toplinu. Najbolje napreduju na temperaturama nešto iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Hladno vrijeme može rezultirati nedostatkom cvjetanja i plodova . Zato je dobro izbjegavati prerano presađivanje sadnica na otvoreno. U protivnom ih treba zaštiti od niskih temperatura, pogotovo noću. Ipak, kako je trenutno početak srpnja, uzrok valja potražiti na drugom mjestu.

Izostalo je oprašivanje

Još jedan razlog zbog kojeg vaše paprike cvjetaju, ali ne daju plodove može biti slabo ili nikakvo oprašivanje. Cvijet paprike ima i muški i ženski spolni dio; prašnici oslobađaju pelud koji će se prilijepiti na njušku tučka nakon čega slijedi oplodnja.

Oglas

Međutim, ovaj proces se ne događa automatski. Potrebna je vibracija cvjetova kako bi se pelud oslobodio, a nužan mehanički podražaj proizvode pčele, leptiri i drugi kukci te vjetar. U vrtovima u kojima je fauna uništena pesticidima, teže dolazi do oplodnje, no postoje neka rješenja.

Budite paprikin vjetar!

Kad god prolazite vrtom, lagano protresite svoje paprike kako biste oslobodili pelud, slično kao što bi to učinio vjetar. Paprike možete i ručno oprašivati običnim higijenskim štapićem s vatenim vrhom na način da pelud prenosite s prašnika na njušku tučka.

Najbolje vrijeme za ručno oprašivanje obično je između podneva i 15 sati. Također, imajte na umu da ako ručno oprašujete različite vrste paprika, trebali biste koristiti različite štapiće kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje. U svakom slučaju savjetujemo sadnju ukrasnog cvatućeg bilja pored nasada paprika kako biste privukli pčele i druge oprašivače u svoj vrt.

Možda je paprika gladna?

Jeste li testirali tlo? Idealna pH vrijednost tla pri kojoj paprike mogu optimalno usvajati hranjiva je u rasponu od 6,0 do 6,5. Provjerite ima li u tlu dovoljno kalcija i budite sigurni da niste pretjerano gnojili dušikom. Suvišak dušika uzrokuje bujanje lista, nauštrb cvjetanja, a i čini biljke osjetljivijima na neke bolesti.

Neki vrtlari savjetuju folijarnu gnojidbu gorkom solju kako bi se potaknula cvatnja, posljedično i oplodnja te zametanje plodova. No morate biti sigurni da paprike zaista pate od nedostatka magnezija, budući da suvišak magnezija negativno utječe na apsorpciju kalcija što u konačnici može rezultirati vršnom truleži ploda.

Voda, sunce, zrak…

Ne zaboravite na osnovno; paprike trebaju vodu, ali ne podnose da im korijen bude u blatu. Također, trebaju puno sunčeve svjetlosti – barem šest sati direktnog sunčevog svjetla svaki dan kako bi rasle i napredovale.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.