Prati nas

Vrt

Čedan i mirisan

Uzgojite starinski Gospin ljiljan: Od drevne Krete do hrvatskih vrtova

Bijeli ljiljan simbolizira čednost u ikonografiji Katoličke crkve i nekih pravoslavnih crkava. Na primjer, srednjovjekovni prikazi Navještenja prikazuju arkanđela Gabrijela kako pruža bijeli ljiljan Djevici Mariji. Osim toga, bijeli ljiljan je atribut drugih djevičanskih i čednih svetaca, kao što su sveti Josip, sveti Antun Padovanski i sveta Marija Goretti.

Objavljeno

|

Gospin ljiljan, poznat i kao ljiljan svetog Ante, izdržljiva je trajnica s poviješću koja seže do drevne Krete. Njegovi bijeli cvjetovi i nevjerojatan miris krase tradicionalne vrtove.
foto: Melanie/Pixaba

Gospin ljiljan ili ljiljan svetog Ante trajnica je čija se povijest može pratiti sve do drevne Krete. S obzirom da i danas, usprkos tisućama kultivara ljiljana na tržištu, ima osigurano mjesto u vrtovima, možemo reći da je položio test vremena. I to s izvrsnom ocjenom!

Lillium candidum svoje trubaste snježnobijele cvjetove izbacuje u lipnju i srpnju. Tu raskošnu cvatnju nadopunjuje nevjerojatnim mirisom koji i danas mnogi vežu uz bakin vrt, budući da se radi o biljci bez koje se ne mogu zamisliti hrvatski tradicijski vrtovi.

Gdje i kako saditi?

Kako uzgajati L. candidum? Ukratko, neka mu glava bude na suncu, a noge u hladu. To ćete izvesti tako da oko grmova ljiljana posadite neke niže biljke, po mogućnosti trajnice, koje će spriječiti da izravne sunčeve zrake zagriju tlo. Nešto slično nužno je i kod uzgoja paviti, o čemu možete čitati na ovoj poveznici.

Oglas

L. candidum najbolje uspijeva u dobro dreniranoj zemlji obogaćenoj listincem ili zrelim humusom Tolerira sušu, no specifično voli plitku sadnju. Drugim riječima, ne podnosi da mu lukovice pokriva debeli sloj tla.

Lilium candidum (foto: Maja Dumat/Wikimedia)

Njega

Lukovice će prve listove potjerati ujesen pa ne čudi da se u prodaji pojavljuju s izdancima. Ne treba vas to brinuti, to je normalan životni ciklus ljiljana svetog Ante.

Za razliku od mnogih drugih ljiljana, preferiraju plitku sadnju na dubinu 5-10 centimetara pri čemu između lukovica valja ostaviti petnaestak centimetara razmaka. Poduprite ih kolcima ili bambusovim štapovima u proljeće prije nego što se cvjetovi pojave. Uklonite ocvale cvjetove i odrežite stare stabljike do razine tla na kraju jeseni.

Lilium candidum, izdanak (foto: Salicyna/Wikimedia)

Razmnožavanje

Razmnožavajte sjemenom koje se sije kad sazrije. Sijte ga u posude u hladno klijalište. Još je brže i uspješnije vegetativno razmnožavanje jednostavnom odvajanjem postranih lukovica.

Bolesti

Osjetljiv je na nekoliko virusnih bolesti koje su uobičajene za ljiljane, a posebno na gljivicu Botrytis. Biljke uzgojene iz sjemena, umjesto iz lukovica, vjerojatnije su manje zagađene virusima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.