Prati nas

Vrt

Urbana priroda

Što učiniti ako naiđete na iscrpljenog ili ranjenog ježa: Stručnjaci savjetuju

Ako je jež zdrav i vitalan, pustite ga da ide za svojim poslom. U svakom slučaju, odmaknite psa od njega, ako ste u šetnji s psom.

Objavljeno

|

Što učiniti kad naiđete na ježa?
foto: Alexa/Pixabay

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba – Dumovec proteklih tjedana preuzima velik broj ježeva. Kako su izvijestili, neki se odrasli ježevi pronalaze ozlijeđeni i potrebna im je veterinarska pomoć, a mladim ježevima bez majke nužna je othrana do trenutka kad će se moći samostalno hraniti te biti spremni za povratak u prirodu.

Ako je zdrav i vitalan, pustite ga na miru

Ako naiđete na ježa ili ježeve, a niste sigurni trebate li i kako intervenirati, Dumovec je objavio kratke upute. U svakom slučaju, ako navečer naiđete na ježa, a on ne pokazuje znakove iscrpljenosti i nije ozlijeđen, pustite ga da nastavi svojim putom. Ježevi su noćne životinje i žive u zelenim dijelovima našeg grada.

Ako vaš pas laje na ježa, udaljite se sa svojim psom od tog mjesta. “Kako bi prošao sraz ježevih bodljica sa zubićima vašeg psa, nitko ne želi doznati”, poručuju iz gradskog skloništa.

Oglas

Ako je zapeo u ogradi ili je ozlijeđen, zovite Dumovec

Ako ste opazili ježa da je zapeo u ogradi, pozovite stručnjake iz Dumovca. “S nekoliko nježnih pokreta oslobodit ćemo ga muke i pustiti da nastavi prema svojem skromnom domu ili drugom odredištu koje mu je u planu”, navode. Broj telefona na koji možete kontaktirati Dumovec je 01 2008 354.

Ako ste pronašli ozlijeđenu ježicu s njezinim mladima, odmah ih razdvojite. U jednu kutiju stavite ježicu, a u drugu ježiće. Naime, zbog stresa nakon zadobivanja ozljede ježica može ozlijediti, pa čak i ubiti svoje mlade. “Kad se ona kod nas smiri i počne se osjećati sigurno, ponovo ćemo ih spojiti”, stoji u uputama.

“Ako naiđete na leglo ježeva i sigurni ste da im se mama ne vraća, nazovite nas da ih preuzmemo. Pobrinut ćemo se za njihovu othranu. Ako vam pronađeni jež djeluje iscrpljeno, ponudite mu vodu i malo mokre mačje hrane”, savjetuju u zagrebačkom skloništu za nezbrinute životinje.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.