Prati nas

Vijesti

Putuju i odmaraju se

Sretni penzioneri: ‘Mirovina mi je 1.800 eura, odradim i ponešto sa strane’

Broj turista na Kvarneru najavljuje dobru turističku sezonu. Očekivano, mahom je riječ o stranim umirovljenicima. Koliko toga si s mirovinom mogu priuštiti Nijemci, Slovenci i Talijani, a što Hrvati, istražila je N1 televizija.

Objavljeno

|

Slovensko-hrvatski par umirovljenika uživa na opatijskoj rivijeri. Ništa im ne nedostaje, kažu za N1 televiziju. "Mogu si priuštiti sve što trebam," rekla je Vanja iz Slovenije.
Claudio (scr: N1)

Slovensko-hrvatski par umirovljenika uživa na opatijskoj rivijeri. Ništa im ne nedostaje, kažu za N1 televiziju. “Mogu si priuštiti sve što trebam, ali kad je čovjek u godinama i potrebe su malo manje. Ja sam pred pedeset godina otišla za njim u Kopar i tako da zbilja si mogu priuštiti Opatiju”, rekla je Vanja iz Slovenije.

“Većina građana, umirovljenika hrvatskih prima oko 430 eura mirovine… No comment“, kazao je Lav iz Slovenije. Naime, u susjednoj je Sloveniji prosječna starosna neto mirovina za ožujak iznosila 895 eura. Pri tomu žene imaju nešto veći prosjek – 909 eura, dok muškarci primaju u 881 euro.

Krenemo li zapadnije do Italije dolazimo do prosjeka od nešto više od 1.360 eura za muškarce i 950 eura za žene. Nije puno, s obzirom na standard, ali odraz je to niskih primanja za radnog vijeka. “Moja mirovina nije ogromna. Mjesečno primam 1.800 eura.” S mirovinom koju dobiva može si priuštiti i koji dan ljetovanja. “Da, naravno, ali odradim tu i tamo i koji poslić sa strane”, objasnio je Claudio iz Italije.

Oglas

S knjigom u ruci s pogledom na Jadran u umirovljeničkim danima uživa i Hans iz Njemačke. “U Opatiji ću ostati pet dana, a zatim planiram tri, četiri dana provesti u Poreču.” Budžet mu je, objašnjava, oko 150 eura dnevno, uključujući hranu.

U šetnji Opatijom bajnom, a domaćim umirovljenicima nedostižnoj, je i filipinsko-američki par. Tvrde, primanja su im sjajna, a boravak u Hrvatskoj pristupačan. “Zato i možemo putovati. Dobro nam je. Oboje smo umirovljeni profesionalci, dobivamo dobar novac”, kazao je John iz SAD-a. “Potrošili smo više od 10 tisuća dolara.” Budžet im to može izdržati, objasnila je Catherine iz SAD-a.

Strani umirovljenici žive puno bolje. No, bacimo pogled na nesretnu hrvatsku statistiku. Iako su mirovine prešle 500 eura u prosjeku, čak 60 posto umirovljenika prima manje od tog iznosa. Najviše umirovljenika, njih oko 135 tisuća, živi s oko 432 eura mirovine. S iznosom od oko 370 eura mirovine preživljava oko 114 tisuća građana. S manje od toga mjesečno raspolaže oko 200 tisuća umirovljenika.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.