“Nisam Nutella da se sviđam svima”, izjava je s kojom pokazujemo da možda baš i ne marimo za tuđe mišljenje. To je ujedno i najbolja ilustracija koliko je ovaj slatki namaz voljen na ovim prostorima. Da može još slađe, bolje i više svjedoči i torta s Nutellom i bananama po receptu popularnog slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.
Sastojci:
Za koru s lješnjacima
5 bjelanjaka
100 g sjeckanih lješnjaka
50 g mljevenih lješnjaka
1 žlica limunovog soka
150 g šećera
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
Za kremu sa žutanjcima
5 žutanjaka
100 g šećera
2 praška za puding s okusom vanilije
600 ml mlijeka
125 g maslaca ili margarina
Ostalo
5 žlica Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa
malo mlijeka za namakanje
500 ml slatkog vrhnja
Priprema
Krenite s kremom. Žutanjke pjenjačom izmutite sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Premjestite kremu u zdjelu za mikser, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu mikserom izmiješajte s margarinom sobne temperature.
U kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili masnim papirom istresite nasjeckane lješnjake i kratko ih tostirajte u pećnici.
Dok se lješnjaci tostiraju, pripremite koru. Bjelanjcima dodajte malo soli i miješajte mikserom dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Na kraju dodajte limunov sok. U snijeg lagano umiješajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, brašno, prašak za pecivo i krušne mrvice. Smjesu istresite preko prženih lješnjaka, poravnajte pa vratite natrag u pećnicu i pecite otprilike 20 minuta na 170°C.
Ohlađenu koru premažite Nutellom. Preko Nutelle posložite Petite beurre kekse koje ste kratko namočili u mlijeko. Kekse premažite tankim slojem kreme, a zatim posložite banane koje ste uzdužno prepolovili. Nanesite ostatak kreme, popunite sve praznine između banana i lijepo zagladite tortu. Tortu premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Prije posluživanja ostavite tortu u hladnjaku barem 5 sati, a najbolje preko noći.