Prati nas

Vrt

Bodljikava, ali ukusna

Ukusnu indijsku smokvu možete uzgajati i na balkonu

Plod indijske smokve ili opuncije često se prodaje po visokim cijenama, iako sama biljka slobodno raste po Dalmaciji i otocima. Riječ je o kaktusu koji uspijeva i na sunčanim balkonima i terasama, pod uvjetom da mu osigurate dovoljno svjetla, propusno tlo i oskudno zalijevanje. Osim ukrasnih cvjetova, uz malo pažnje može dati i jestive plodove.

Objavljeno

|

Autor

Zreli plodovi indijske smokve (Opuntia ficus-indica) u živopisnim nijansama zelene, žute, narančaste i crvene, složeni na tržnici ili u trgovini, spremni za konzumaciju.
ilustracija: S. Bura/mj

Vjerojatno ste u većim trgovačkim lancima primijetili pakiranja indijske smokve koja se prodaju po nemalim cijenama. No mnogi se iznenade kada saznaju da se radi o plodu kaktusa koji posve divlje raste po Dalmaciji i otocima.

Dobra stvar je što popularan “svekrvin jezik” možete uzgajati i na vlastitoj sunčanoj terasi pa možete uživati i u egzotičnom ugođaju, ali i u cvijetu i ukusnim plodovima. Naime, indijska smokva, poznata i kao Opuntia ficus-indica ili indijska opuncija, zahvalan je kaktus koji malo kome ne uspijeva.

Kaktusi iz roda Opuntia prepoznatljivi su po spljoštenim člancima (kladodijima) prekrivenim bodljama, a koji se karakteristično rašljasto granaju. U pravim uvjetima opuncija cvate prekrasnim žutim ili narančastim cvjetovima od proljeća do ljeta, a nakon što cvjetovi usahnu, indijska smokva će razviti ukusne i hranjive plodove.

oglas

Opuncije se međusobno lako križaju i teško je odrediti pravo podrijetlo pojedinih rodova. Ipak, genetičko sekvencioniranje pokazuje da najbliži rođaci indijske smokve žive u Meksiku.

Može narasti ogromna, ali možete je ukrotiti

U prirodnim uvjetima, indijska smokva može dosegnuti visinu i širinu do 8 metara, ali u posudi ostaje znatno manja i lakša za održavanje. Upravo zato je odličan izbor za uzgoj na balkonima, terasama ili čak u zatvorenom prostoru s puno izravne sunčeve svjetlosti.

Supstrat

Kao i svaki kaktus, indijska smokva voli ilovasto tlo bez treseta obogaćeno grubljim pijeskom. Neki kaktusari miješaju trećinu ilovače, trećinu sitno drobljene cigle ili pijeska s trećinom vrtnog humusa. To omogućuje dobar vodno-zračni režim uz retenciju hranjiva.

Pozicija

Postavite biljku na najsunčanije mjesto koje imate, idealno s južne strane zida koji će indijsku smokvu zaštititi od prevrtanja na vjetru.

Zalijevanje i prihrana

Od proljeća do rane jeseni zalijevajte tek kada se supstrat potpuno osuši. Zimi biljku ne zalijevajte jer tada miruje. Brojni kaktusari zaziru od prihrane, no za dobar urod tijekom sezone rasta prihranjujte svaka tri do četiri tjedna. Koristite gnojivo uravnoteženog NPK sastava ili čak sa smanjenim udjelom dušika (N).

Prezimljavanje

Na kontinentu biljku unesite u negrijani svijetli prostor ili staklenik u kojem temperatura neće padati ispod 5 Celzijevih stupnjeva. Potpuno obustavite zalijevanje do proljeća.

Opuntia (foto: Hans/Pixabay)

Razmnožavanje

Opunciju je vrlo lako razmnožiti reznicama. Ljeti jednostavno odrežite jedan članak i ostavite ga nekoliko dana da se mjesto reza posuši. Zatim ga posadite u lagano vlažan supstrat i držite na toplom i svijetlom mjestu.

Štetnici i bolesti

Indijska smokva uglavnom je otporna, ali može biti meta štitastih ušiju i vunastih ušiju. U loše dreniranom tlu, osobito ako se prečesto zalijeva, može patiti od truljenja korijena. Stoga je dobra drenaža ključna.

Oprez!

Opuncije se štite dobro razvijenim bodljama, no od krupnih bodlji, još su opasnije sitne oštre dlačice (glohide) koje se nalaze u areolama (mjestima gdje izbijaju bodlje). Te dlačice iritantne su za kožu i oči, stoga uvijek nosite rukavice pri presađivanju i razmnožavanju. Zbog njih budite posebno oprezni i prilikom guljenja zrelih plodova. Pripazite na kućne ljubimce.

Kako se jede plod indijske smokve?

Plod se guli upravo zbog sitnih iritirajućih dlačica. Najbolje je koristiti rukavice, vilicu i nož. Nakon što se plod opere, odrežu se krajevi i napravi se plitki uzdužni rez. Potom se kora lako odvoji. Ispod nje se nalazi sočno meso sa sjemenkama. Jede se sirovo. Nije nužno vaditi koštice. Okus je blag i osvježavajuć, a plod se može koristiti i za pripremu sokova, marmelada ili salata.

Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se. Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.
oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP