Živite u stanu? Imate samo balkon ili terasu? A želite se okušati u uzgoju krumpira? To je jednostavno jer krumpir možete bez imalo muke posaditi i u velikim posudama. Takav uzgoj daje sasma dobre rezultate. Sve što vam treba jest posuda ili vreća za uzgoj, malo supstrata s visokim udjelom komposta, sunčano mjesto i dva tri sjemenska krumpira. Uz malo brige, urod će doći prije nego što mislite.
Što se posuda tiče, promjer i visina ne bi smjeli biti manji od 40 centimetara, dok vreće za uzgoj ne bi smjele imati zapreminu manju od deset litara. Na ovaj se način najbolje uzgajaju rane sorte krumpira, poput popularne Casablance. Rastu brže, same biljke su kompaktnije, a vrijeme do berbe je kraće.
Kako saditi?
U posudu prvo stavite 15 centimetara supstrata bez treseta. Na svakih 40 cm širine posude stavlja se po jedan sjemenski krumpir, maksimalno dva. Sadite ih plitko, tik ispod površine. Ako su već pustili klice, još bolje. To će im pomoći da brže i jače krenu. Možete ih naklijavati u kutiji za jaja koju ćete držati u hladnoj, svijetloj prostoriji nekoliko tjedana dok ne puste klice.
Nagrtanje
Kad se pojave prvi izdanci, počinje nagrtanje o kojem ovisi budući urod. Prevedeno, postupno dodajte još supstrata. Kako biljka raste, dodajete još supstrata sve dok ne dosegnete gotovo sam vrh posude. Ova tehnika potiče biljku da stvara više gomolja duž stabljike. Uz to, sprječava da krumpiri pozelene jer su zeleni gomolji neukusni i sadrže toksični alkaloid solanin.
Koliko zalijevati? Kada prihranjivati?
Zalijevanje neka bude umjereno. Krumpir zaista ne voli biti u vodi pa ga je dovoljno zalijevati svakih nekoliko dana u suhim razdobljima. Za jakih suša, neka to bude svaki drugi dan. Ako pada kiša, slobodno preskočite.
Nakon što se pojave prvi izdanci, biljke možete i prihraniti tekućim gnojivom (jednom do dvaput), ili se jednostavno oslonite na gnojivo sa sporim otpuštanjem koje ste ranije dodali u supstrat.
Kad je vrijeme za berbu?
Rane sorte spremne su za branje otprilike 12 tjedana nakon sadnje. Znak da se bliži berba je cvjetanje biljke. Sušenje gornjih dijelova znak je zrelosti krumpira. Povremeno provjerite što se skriva ispod površine. Ako su gomolji veličine kokošjeg jajeta, možete ih ubrati.
I tu dolazi onaj najuzbudljiviji dio: možete rukom izvaditi onoliko krumpira koliko vam treba za ručak ili preokrenuti cijelu posudu i skupiti cijeli urod odjednom.
Naša rubrika Vrt ima svoju Facebook grupu. Pridružite se ljubiteljima vrtlarstva, pohvalite se uspjesima, pitajte stručnjake, razmijenite savjete i inspirirajte se.
Kliknite ovdje i postanite dio naše zajednice.