Prati nas

Kuhinja

Vremeplov

Krvavice, mozak, mast na kruhu: Što smo sve jeli i preživjeli

Baka je za desert jela žlicu šećera, mast se mazala umjesto maslaca ili namaza od slanutka, a mozak na tavici bio je delicija. Hrana naše mladosti danas bi izazvala sablazan.

Objavljeno

|

Autor

ilustracija: S. Bura/dl

U vrijeme dok su odrastale generacije današnjih baka i djedova, najvažnije je bilo imati hranu na stolu. Nije se tada razmišljalo o kolesterolu i glutenu, a svjesnost o aditivima i pesticidima (od kojih neki još uvijek cirkuliraju prirodom, a davno su zabranjeni) nije postojala.

Hrana je bila jednostavna i skromna i nikome nije padalo na pamet tražiti eleboriranost nekog jela ili sljedivost od polja do stola. No, ono što je tada bilo sasvim normalno, današnjim klincima bi izazvalo popriličan kulturni i kulinarski šok. Zakoračimo ulicom uspomena i prisjetimo se što smo sve jeli i preživjeli.

Žlica šećera – bez grižnje savjesti

Kad je baka bila mala, desert joj je bio žlica kristal šećera ravno iz špajze! Ili još bolje: kocka šećera. O karijesu se nije razmišljalo, a hiperaktivnost koju izaziva šećer tada “nije postojala”.

oglas

Kruh s masti i mljevenom paprikom

U danima kada maslac nije bio standard, mast je bila zlato. Umjesto današnjih kompliciranih sendviča, jela se mast namazana na šnitu kruha, posipana s malo mljevene crvene paprike. Crvena paprika se mogla zamijeniti debelim slojem kristal šećera pa bi to tada bio i desert.

Divka ili prekuhani talog kave

Generacije koje su danas u ranim pedesetima imale su Kraš express kojeg su obožavale. I zbog okusa i zbog plastičnih šablona za crtanje koje, budimo iskreni, i nisu bile bog zna što. No ranije generacije imale su kavovinu Divku ili, još češće, prekuhani talog prave kave. I jedno i drugo se miješalo s mlijekom. To je bio temelj doručka. Ili večere. Ili oboje.

Pileće nogice – nekad grickalica, danas egzotika

Kuhane pileće nogice iz juhe nisu se bacale. Danas su gotovo isključivo povezane s azijskom kuhinjom i nekim egzotičnim receptima. Nekoć su bile samo još jedan slasni zalogaj iz domaće kokošje juhe.

Krvavice – mesna klasika na odlasku

Krvavice su bile poslastica, pogotovo kad bi se zapečene servirale s kiselim zeljem. Jele su se i sušene kao narezak. Danas sve rjeđe završe na tanjuru , ponajviše zbog imena. Mlađe generacije često zaziru od ideje da jedu “nešto s krvlju”, a industrijska prehrana potisnula je ovu tradicionalnu kobasicu u zapećak.

Mozak i iznutrice – nekad delikatesa, danas tabu

Pečeni teleći mozak, pržena jetra ili plućica “na kiselo”, u mnogim su obiteljima bili standardna jela. Nisu se bacali dijelovi mesa koji “ne izgledaju lijepo”. Danas su iznutrice gotovo zaboravljene, osim kad nisu izdignute na razinu kulinarske dekonstrukcije ili elevirane autohtone kuhinje s twistom. Mozak s jajima na pjenici od šampanjca? Khm, pa dobar vam tek! Napišite nam što ste vi jeli, a danas bi bilo neprihvatljivo?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP