Zdravlje
Ozbiljne bolesti koje riskirate ako jedete prerađenu hranu
U nekim zemljama Europe ultra prerađenu hranu već konzumira 44 posto populacije, što ima ozbiljan negativan utjecaj na njihovo zdravlje, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.
Hrana poput kobasica, keksa, topljenih sireva, čipsa, instant nudli, žitarica za doručak i zamrznutih gotovih jela kao što su lazanje i pizza, često je bogata šećerom, nezdravim zasićenim mastima i soli. Kakve to ima posljedice po zdravlje, otkrilo je novo istraživanje Agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavljena u časopisu Lancet Regional Health Europe.
Istraživanje, koje sažeto prenosi prenosi Euronews, obuhvatilo je gotovo 429.000 ljudi iz devet zemalja: Danske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Norveške, Španjolske, Švedske i Velike Britanije, a ispitanike se pratilo u prosjeku 16 godina. Rezultati pokazuju da ultraprerađenu hranu najčešće konzumiraju Britanci i Šveđani (njih čak 44 posto), a najmanje Talijani i Rumunji (njih 14 posto).
Dug popis bolesti
Istraživanje pokazuje da je veća konzumacija ultraprerađene hrane povezana s višim rizikom od smrti od bolesti srca, visokog krvnog tlaka, moždanog udara, aneurizme i srodnih problema s cirkulacijom, kao i probavnih problema te Parkinsonove bolesti.
Prerađena hrana i Parkinsonova bolest
Ovo je prvo istraživanje koje je identificiralo povezanost između ultraprerađene hrane i Parkinsonove bolesti i istraživači tu povezanost još ne znaju objasniti. No, napominju da otkriće pruža uvjerljiv argument za smanjenje konzumacije takve hrane.
Istodobno, povećan rizik od smrti od Parkinsonove bolesti, ali ne i od Alzheimerove bolesti, unatoč tome što su obje neurodegenerativne bolesti, također ostaje zagonetka. Autori studije smatraju da bi to moglo značiti da Alzheimerova bolest možda nije prepoznata ili dijagnosticirana u svim slučajevima, no to još uvijek nije sasvim rasvijetljeno.
Prerađena hrana i rak
Zanimljivo je i da nije pronađena povezanost između ultraprerađene hrane i raka, što je u suprotnosti s prethodnim istraživanjima. Tu razliku u rezultatima mogao bi objasniti alkohol. Naime, neka se pića poput viskija, gina i ruma, smatraju ultraprerađenima, što znači da se obično uključuju u analize o tome kako utječe na zdravlje. Alkohol pak dokazano uzrokuje sedam vrsta raka.
O tome je Esther González-Gil, znanstvenica koja radi za WHO i glavna autorica studije, izjavila kako njihova istraživanja tu ne prestaju. “Naš tim i dalje istražuje postoji li povezanost između ultraprerađene hrane i određenih vrsta raka, s obzirom na to da je studija proučavala rak općenito. Uključivanje specifičnih vrsta raka moglo bi pokazati s kojom je vrstom raka potencijalno povezana konzumacija prerađene hrane”, istaknula je.
Povezanosti između ultraprerađene hrane i svih drugih navedenih zdravstvenih rizika bile su pak posve jasne, nepobitne i značajne čak i kad su istraživači uzeli u obzir ostale čimbenike poput pušenja, pretilosti, tjelesne aktivnosti i socioekonomskih faktora.
Prehranom do zdravlja
Valja reći i da studija ima određena ograničenja jer je istraživanje započelo 1990-ih kada je prehrana drugačije izgledala. Također u obzir nisu uzete promjene u tehnikama obrade hrane i pravilima kao što su europska ograničenja na trans masti koja su uvedena 2021. godine.
Unatoč tome, istraživanje jasno pokazuje da čak i male prehrambene promjene mogu imati veliki utjecaj na zdravstvene rizike. Zamjena svega desetine prerađene i ultraprerađene hrane u svakodnevnoj prehrani, s cjelovitim ili minimalno prerađenim namirnicama poput voća, povrća, graha i cjelovitih žitarica, pokazala je niži rizik od rane smrti od niza bolesti.