Vrt

Kava protiv puževa: Priroda bolja od kemije

U pokusima je kofein pokazao odlične rezultate, gotovo u potpunosti rješavajući najezdu puževa na ukrasne biljke. Dapače, prvi signali govore da je znatno učinkovitiji od opasnog metaldehida koji je aktivna tvar komercijalnih pužomora.

Objavljeno

|

Kofein može otjerati ili čak ubiti jedne od najvećih štetočina u vrtovima s kojima se posebno žestoko borimo u kišnim periodima. Da se radi o prirodnom alkaloidu prihvatljivom za okoliš, a koji je potentna alternativa komercijalnim sredstvima za istrjebljenje puževa, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Zaključak je to temeljen na istraživanju koje je vodio biolog Robert G. Hollingsworth, a koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature još 2002. godine. Ideja korištenja kofeina za suzbijanje štetnika nije nova. No, Hollingsworth i njegovi kolege prvi su koji su izvijestili o njegovoj sposobnosti da porazi ove naporne mekušce koji, između ostalog, čine velike štete na nasadima orhideja. Pokusi su provedeni na Havajima u nasadima zaraženim vrstom puževa s kućicom – Zonitoides arboreus.

U preliminarnim eksperimentima Hollingsworth je primijenio 2-postotnu otopinu kofeina u vodi za prskanje supstrata od kokosovih ljuski na kojem se uzgajaju orhideje, a koji je bio zaražen štetnicima. Znanstvenici su otkrili da je sprej s kofeinom ubio do 95 posto puževa.

Također, znanstvenici su susptrat u dva odvojena nasada orhideja tretirali kofeinom i komercijalnim sredstvom za uništavanje puževa – metaldehidom. Rezultati su pokazali da je u nasadu koji je tretiran kofeinom preživjelih puževa bilo čak sedam puta manje u usporedbi s nasadom koji je tretiran metaldehidom.

Kako ovo izvesti u “kućnim” uvjetima?

Je li ovo rano otkriće moguć primijeniti već sada u amaterskom vrtu izvan kontroliranih uvjeta i bez čistog ekstrahiranog kofeina? “Razuman pristup bio bi primijeniti razrijeđenu kavu na nekoliko listova kulture koju uzgajamo te pričekati nekoliko vrućih i sunčanih dana kako bismo provjerili hoće li doći do oštećenja ili paleži lišća”, kaže Linda Brewer, agronomkinja sa Sveučilišta Oregon. “Ako nema oštećenja, nastavite s prskanjem.”

Buduća istraživanja bi trebala pokazati koliko špricanje kofeinom može zaštiti bilje od napada puževa, a tema je još interesantnija kad znamo da se radi o prirodnoj tvari koja je neškodljiva i dopuštena za svakodnevnu ljudsku konzumaciju. (rm)

Exit mobile version