Vrt
Kava protiv puževa: Priroda bolja od kemije
U pokusima je kofein pokazao odlične rezultate, gotovo u potpunosti rješavajući najezdu puževa na ukrasne biljke. Dapače, prvi signali govore da je znatno učinkovitiji od opasnog metaldehida koji je aktivna tvar komercijalnih pužomora.
Kofein može otjerati ili čak ubiti jedne od najvećih štetočina u vrtovima s kojima se posebno žestoko borimo u kišnim periodima. Da se radi o prirodnom alkaloidu prihvatljivom za okoliš, a koji je potentna alternativa komercijalnim sredstvima za istrjebljenje puževa, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.
Zaključak je to temeljen na istraživanju koje je vodio biolog Robert G. Hollingsworth, a koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature još 2002. godine. Ideja korištenja kofeina za suzbijanje štetnika nije nova. No, Hollingsworth i njegovi kolege prvi su koji su izvijestili o njegovoj sposobnosti da porazi ove naporne mekušce koji, između ostalog, čine velike štete na nasadima orhideja. Pokusi su provedeni na Havajima u nasadima zaraženim vrstom puževa s kućicom – Zonitoides arboreus.
U preliminarnim eksperimentima Hollingsworth je primijenio 2-postotnu otopinu kofeina u vodi za prskanje supstrata od kokosovih ljuski na kojem se uzgajaju orhideje, a koji je bio zaražen štetnicima. Znanstvenici su otkrili da je sprej s kofeinom ubio do 95 posto puževa.
Također, znanstvenici su susptrat u dva odvojena nasada orhideja tretirali kofeinom i komercijalnim sredstvom za uništavanje puževa – metaldehidom. Rezultati su pokazali da je u nasadu koji je tretiran kofeinom preživjelih puževa bilo čak sedam puta manje u usporedbi s nasadom koji je tretiran metaldehidom.
Kako ovo izvesti u “kućnim” uvjetima?
Je li ovo rano otkriće moguć primijeniti već sada u amaterskom vrtu izvan kontroliranih uvjeta i bez čistog ekstrahiranog kofeina? “Razuman pristup bio bi primijeniti razrijeđenu kavu na nekoliko listova kulture koju uzgajamo te pričekati nekoliko vrućih i sunčanih dana kako bismo provjerili hoće li doći do oštećenja ili paleži lišća”, kaže Linda Brewer, agronomkinja sa Sveučilišta Oregon. “Ako nema oštećenja, nastavite s prskanjem.”
Buduća istraživanja bi trebala pokazati koliko špricanje kofeinom može zaštiti bilje od napada puževa, a tema je još interesantnija kad znamo da se radi o prirodnoj tvari koja je neškodljiva i dopuštena za svakodnevnu ljudsku konzumaciju. (rm)