Možete li zamisliti 81-godišnjaka koji svakodnevno osobno naručuje robu za restoran koji vodi. I ne planira uskoro prestati. Dapače, Jack Bishop vodi dva restorana u Panama City Beachu. U ugostiteljstvo je zakoračio još u tinejdžerskim godinama.
Do danas je njegova neto imovina narasla na sedmeroznamenkastu cifru. Iako bi se bez problema mogao povući u mirovinu, kaže da ne bi znao što sa slobodnim vremenom. Za Business Insider objašnjava da radi kako bi “održao um živim” i slijedio svoju strast. Jer strast je važna.
Naime, prije 60 i više godina počeo je kao perač posuđa. Do sada je poslužio nebrojene goste, pomogao je mnogim mlađim ljudima da napreduju u životu i posve je integriran u zajednicu. U mirovinu će, objašnjava, jedino ako ne bude mogao fizički izdržati posao.
Skromni počeci
Osim što je prao posuđe u mladosti, bio je i mesar. Tom zanatu ga je podučio otac. Stekao je i fakultetsku diplomu nakon koje se prijavio u Ratno zrakoplovstvo. Služio je i tijekom Vijetnamskog rata, a stacioniran je bio u bazi Tyndall u Panama Cityju na Floridi. Plaća mu je, prisjetio se, bila 86 dolara, puno manja od rate za otplatu automobila.
Otisnuo se u poduzetništvo
Nakon četiri i pol godine vojne službe, posudio je nešto novca i 1971. godine otvorio restoran s prostorom za živu glazbu i ples. Imao je dva poslovna partnera. Taj posao vodio je 40 godina. Kako izvan ljetnih mjeseci nije bilo turista koji bi punili taj restoran, otvorio je i noćni klub u kojem je posluživao hranu. Taj posao dosegao je godišnji profit od otprilike pola milijuna dolara, ali je u međuvremenu zatvoren, javlja Bussines Insider.
Njegovi poslovi preživjeli su dva uragana i veliki požar. Turizam je procvao nakon 2000. godine. Bio je to poticaj da se uključi u lokalnu zajednicu i doprinese razvoju turizma. Primijetio je da se svake godine gradi stotine novih apartmana, a to mu je pomoglo da i njegovi poslovi žive tijekom zime.
Otvarao je nove restorane, uključujući i Capt. Jack’s Family Buffet koji danas ima dvije lokacije i jedini je posao kojim još uvijek upravlja. Ipak, umjesto rada na terenu, preuzeo je administrativnu ulogu nakon što je zaposlio ljude koji su preuzeli njegove dotadašnje zadatke.
Radio je od jutra do mraka
“Planirao sam se umiroviti u 55. godini, ali tada sam osjećao da sam na vrhuncu života i da nam ide odlično”, rekao je Bishop. Dodao je da je aktivirao mirovinu u 70. godini i da prima 4.000 dolara mjesečno.
Gledajući unatrag, ovaj otac dvoje djece kaže da je rijetko odlazio na odmor. “To je težak život jer uvijek radite za praznike i vikende. Nisam ni svijeta vidio jer kad ste u ugostiteljstvu posao traje 365 dana u godini, 24 sata dnevno.”
U obiteljskom poslu počinje se od dna
U ovim godinama vesele ga srednjoškolci kojima drži praksu u restoranu. Radnike plaća i tijekom zimskih mjeseci kad je restoran zatvoren. To mu je pomoglo da zadrži stalnu i odanu radnu snagu. Za glavnog menadžera postavio je sina koji je u obiteljskom biznisu počeo na poziciji pomoćnog radnika s 12 godina.
“Danas imam ljude koji rade za mene već 35 godina. U ožujku prošle godine smo ostvarili milijun dolara prihoda, a neto dobit bila je 57 posto”, pohvalio se poslovnim rezultatima. Za sebe kaže da je težak nekoliko milijuna dolara. Ne troši puno, odmori mu brzo dosade pa ih i rijetko koristi. Luksuz, ipak, nije u potpunosti izbjegavao jer je imao brod i kamper.
Iako više ne radi na terenu, i dalje nabavlja hranu za buffet, što znači da godišnje upravlja budžetom od pet milijuna dolara. Kontakti s dobavljačima i uključenost u zajednicu razlog su zašto još nije otišao u mirovinu. “Još uvijek radim s Excelom i PowerPointom i prilično sam informatički pismen za svoje godine. Danas imamo više alata i, ako stvarno znate što radite, gotovo da ne možete propasti”, zaključuje.
Zanima nas vaša priča
Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!