Prati nas

Kuhinja

A trebao bi biti

Zašto vaš cheesecake nije kao iz slastičarne? Ovo su najčešće pogreške

Cheesecake ili torta od sira, omiljena je slastica prvenstveno zbog svoje neodoljive arome i jednostavne pripreme, no to ne znači da za savršeni rezultat ne trebaju znanje i vještina.

Objavljeno

|

Autor

Otkrijte tajne savršenog cheesecakea – od njegovih antičkih korijena do modernih varijacija poput njujorškog i baskijskog stila. Saznajte zašto vaš cheesecake ne izgleda kao onaj iz slastičarne i kako izbjeći najčešće greške poput pucanja, predugog pečenja i nepravilnog hlađenja.
ilustracija: S. Bura/mj

Kako je to zabilježila popularna engleska kuharica i autorica Nigella Lawson, povijest cheesecakea seže do starih Grka koji su ga pripremali od sira, pšenice i meda na otoku Samosu. Rimljani su mu dodali jaja, a Englezi su ga uvrstili u kuharice krajem 14. stoljeća.

Revoluciju je doživio u kasnom 19. stoljeću kada je američki mljekar William Lawrence slučajno proizveo kremasti sir pokušavajući reproducirati francuski sir Neufchâtel. To je pak dovelo do današnje varijante torte koja se sastoji od podloge napravljene od graham keksa i bogate sirne kreme. Taj temeljni princip poznat je i kao njujorški stil pripreme torte od sira. Baskijski stil, recimo, izostavlja podlogu, kremastije je teksture, ali sa zapečenim vrhom.

Osnovni sastojci poput krem sira, jaja, šećera i vrhnja lako su dostupni, a recepti se mogu prilagoditi različitim razinama vještine u kuhinji. Osim toga, cheesecake je postao omiljen na društvenim mrežama zbog svoje fotogeničnosti i mogućnosti kreativnog ukrašavanja.

oglas

Međutim, iako je jednostavna, priprema torte od sira nije banalna. Nužno je znati kako se koji sir ponaša u pećnici, čak i kada radimo s mješavinama sireva, kao i kako se koji sir nadopunjava s aromama kao što su limun ili vanilija. U nastavku pročitajte zašto vaš cheesecake ne izgleda kao onaj u slastičarni i kako to možete popraviti.

Predugo pečenje, previsoka temperatura

Pravilno pečen cheesecake trebao bi izgledati pomalo nepečeno kada ga izvadite iz pećnice. Rubovi bi mu trebali biti čvrsti, ali sredina bi se trebala tresti poput želatine.

Previše miješanja

Previše zraka u smjesi od krem sira može uzrokovati da cheesecake prebrzo ili neujednačeno naraste. Kako se nadjev hladi i spušta, veća je vjerojatnost da će popucati.

Prebrzo hlađenje

Nagli prijelaz iz vrućeg u hladno također može uzrokovati pojavu pukotina na površini. Pustite da se cheesecake potpuno ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga premjestite u hladnjak.

Pečenje bez vodene kupelji

Kada je cheesecake okružen vodom ili vodenom parom, nadjev se ravnomjerno kuha, što bi trebalo spriječiti pucanje i sušenje vrha.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP