Vrt

Najčešće greške kod kompostiranja i kako ih izbjeći

Otkrijte kako pravilno održavati kompostnu hrpu i izbjeći najčešće probleme – od pogrešnog omjera materijala do loše aeracije.

Objavljeno

|

Kompostiranje većini vrtlara nije stran koncept; bilo da im je temeljni cilj proizvodnja gnojiva, bilo da žele na prihvatljiv način zbrinuti organski otpad. Ali mnogi početnici čine greške koje mogu usporiti proces razgradnje ili dovesti do neugodnih mirisa iz kompostne hrpe. U nastavku ćemo pobrojati osam najčešćih grešaka.

1. Korištenje samo jedne kompostne hrpe ili spremnika

Početnici započnu s jednom kompostnom hrpom ili jednim komposterom. Prevedeno: dok čekaju da se materijal razgradi, nemaju kamo dodavati novi organski otpad. Idealno je imati najmanje dva spremnika ili napraviti dvije hrpe. Zapravo, napravite ih tri; jednu za svježi otpad, drugu koja će biti u procesu razgradnje, a iz treće ćete vaditi gotov kompost. Tako uvijek imate cirkulaciju materijala i osiguravate si kontinuiranu opskrbu kompostom.

2. Pogrešan omjer smeđih i zelenih materijala

Ključ uspješnog kompostiranja je ravnoteža ugljikom bogatih smeđih materijala (suho lišće, slama, usitnjeni papir, piljevina) i dušikom bogatih zelenih materijala (kuhinjski otpaci, pokošena trava, svježi vrtni ostaci). Pravilo je da na tri dijela smeđih ide jedan dio zelenih materijala. Ako imate previše zelenog otpada, kompost će postati gnjecav i smrdljiv, a previše smeđeg otpada usporit će razgradnju.

3. Kompostiranje pogrešnih materijala

Nije svaki organski materijal prikladan za kompostiranje. Izbjegavajte bacanje mesa, mliječnih proizvoda, masne hrane i ostataka kuhanih jela u kompostnu hrpu. Oni privlače štetnike i uzrokuju neugodne mirise. Također, ne bacajte izmet mesojeda (pas, mačka) na kompostnu hrpu jer može sadržavati uzročnike bolesti i parazite. Biljke zaražene bolestima ili tretirane pesticidima također nisu dobrodošle.

4. Izostavljanje startera

Mikroorganizmi koji razgrađuju kompost dolaze iz već prisutnih bakterija u tlu i otpadu, ali proces se može ubrzati. Dodavanje malo vrtnog tla ili gotovog komposta iz prethodne hrpe u svježu hrpu, ubacit će kompostiranje u višu brzinu. Ako želite još brže rezultate, možete koristiti i komercijalne kompostne aktivatore.

5. Premalo ili previše vode

Kompostna hrpa treba biti vlažna poput iscijeđene spužve. Ako je presuha, razgradnja će se usporiti. Ako je prevlažna, nedostatak kisika uzrokovat će truljenje i neugodan miris. Ako je hrpa suha, dodajte malo vode i prozračite hrpu. Ako je prevlažna, ubacite više suhog lišća, slame ili usitnjenog kartona koji će upiti višak vlage.

6. Otvorena kompostna hrpa

Iako je moguće kompostirati na otvorenom, spremnik ili pokrov pomaže u regulaciji vlage i temperature te sprječava privlačenje štetnika. Pokrivanjem hrpe ili korištenjem zatvorenih spremnika spriječit ćete prekomjerno namakanje hrpe u slučaju kiše, a i lakše će se održavati temperatura hrpe. To će ubrzati cijeli proces.

7. Neprozračivanje

Kompost treba kisik kako bi mikroorganizmi mogli razgraditi materijal. Ako se kompost ne prevrće redovito, unutarnji slojevi će ostati bez kisika. To usporava proces i dovodi do neugodnih mirisa. Povremeno prebacivanje materijala vilama ili s pomoću posebnih alata za prozračivanje poboljšat će kvalitetu komposta.

8. Neprestano dodavanje novog materijala

Ako stalno dodajete svježi otpad na istu hrpu, nikada nećete imati zreo kompost spreman za korištenje. Umjesto toga, kada je hrpa dovoljno velika, prestanite dodavati novi materijal i pustite da se sadržaj kompostira dok se ne pretvori u tamnu, mrvičastu smjesu s mirisom tla. Ovisno o uvjetima, to može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Exit mobile version