Vrt
Brze upute za uzgoj graška, graha, mahuna i ostalih mahunarki
Mahunarke su među najvažnijim kulturama u ljudskoj prehrani; bogate su proteinima, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima. Osim toga, imaju i važnu ulogu u očuvanju plodnosti tla. Pripadaju skupini rijetkih kultura koje iza sebe ostavljaju tlo plodnije no što je bilo prije samog uzgoja.
Mahunarke su široka skupina povrtnih vrsta koje dolaze iz botaničke porodice Leguminosae, a na našim tanjurima najčešće su grah, grašak, leća, bob, soja i slanutak. Plodovi mahunarki iznimno su bogati bjelančevinama te stoga čine i okosnicu prehrane osoba koje ne jedu meso; bilo zbog zdravstvenih, bilo zbog etičkih razloga.
Uzgoj mahunarki nije težak i malo se promijenio od vremena naših baka. Riječ je o nezahtjevnim biljkama koje gotovo uvijek daju zadovoljavajući prinos. U nastavku donosimo kratki podsjetnik na osnovne zahtjeve i agrotehničke mjere kod uzgoja uobičajenih mahunarki u tradicionalnim vrtovima.
Tlo, svjetlo, prihrana i voda
Mahunarke uspijevaju u dobro dreniranom tlu neutralnog pH, a preferiraju sunčana mjesta. Sadnju treba obaviti nakon zadnjeg mraza, ovisno o klimatu u kojem živite. Općenito, sjeme treba položiti u jarke ili jamice na dubinu 2,5 do 5 centimetara.
Neki vrtlari imaju običaj sjeme mahunarki namočiti noć prije sadnje, posebno ako se radi o vrstama s krupnijim sjemenom poput graha. Ova tehnika ubrzava klijanje, no u optimalnim vrtnim uvjetima ne čini zamjetnu prednost.
Mahunarke trebaju stalnu vlagu, posebno tijekom cvatnje i razvoja ploda. Međutim, pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena, stoga tlo treba održavati vlažnim, ali ne mokrim. Kod gnojidbe nisu zahtjevne u pogledu dušika, budući da na korijenu imaju simbiotske bakterije koje vežu dušik iz zraka. U vrijeme sadnje, dobro je prethodno u gredicu ugrabljati mineralno gnojivo s nižim sadržajem dušika kako bi se mladim biljkama osiguralo obilje fosfora i kalija.
Jako važno!
Upravo zbog simbioze s nitrofiksacijskim bakterijama, kod kasnijeg uklanjanja ostataka biljki s gredice ili polja važno je odrezati nadzemni dio biljke i ukloniti ga, a korijen s dušikovim kvržicama ostaviti u tlu. Više o ovoj prirodnoj metodi gnojidbe naučite na ovoj poveznici.
Razmak i potporanj
Razmak između biljki ili skupina biljaka određuje vrsta i bujnost sorte. Primjerice, za grašak se preporučuju razmaci između redova od najmanje 20 centimetara, dok redove graha i mahuna “trkljašica” valja razmaknuti na više od 50 centimetara.

Kod sadnji mahunarki, posebno treba voditi računa o potpornju za biljke, ako se radi o “visokim” sortama koje će se viticama hvatati i penjati za oslonac. Potpornji mogu biti uobičajeni drveni štapovi, metalne šipke koje se za tu potrebu mogu kupiti u trgovačkim centrima ili razapeta mreža.
Zdravlje i berba
Plodored, pravilan razmak i održavanje nasada čistim od korova mogu spriječiti probleme s biljnim bolestima. Ako se pojave štetnici ili bolesti, koristite organske pesticide ili prirodne metode za suzbijanje.
Vrijeme berbe ovisi o vrsti. Za svježu konzumaciju, berite kad su mahune debele i sočne, ali još uvijek mekane. Za sušene mahunarke poput graha i leće pričekajte da se mahune osuše. (rm)