Kuhinja

Miris svježeg kruha iz vlastite pećnice: Zašto je domaće bolje i zdravije?

Jedna od glavnih prednosti domaćeg kruha jest mogućnost odabira kvalitetnih sastojaka. Kod kuće možete izbjeći konzervanse i aditive koji se često nalaze u pekarskim proizvodima.

Objavljeno

|

Sve više građana okreće se pečenju kruha kod kuće; bilo zbog uštede ili zdravlja, bilo zbog želje za boljom kontrolom nad sastojcima. Zapravo, pečenje kruha postalo je pravo pomodarstvo pa su mu posvećene cijele grupe na društvenim mrežama i kanali na streaming servisima, a svaki napredniji pekar amater s ponosom njeguje svoj “divlji” soj kvasca za koji će se zakleti daje najbolji kruh kojega je suvremeni svijet vidio.

Nedavno je hrvatski ministar gospodarstva Ante Šušnjar (DP) savjetovao građanima da sami peku kruh kako bi uštedjeli novac i poslali poruku pekarima da odustanu od nerealnog napuhavanja cijena. Ovaj apel izazvao je podijeljene reakcije u javnosti; pa su neki hvalili ministrovu praktičnost dok su drugi rezignirano odbacivali tu mogućnost kao nedostojnu urbanog života u 21. stoljeću. Zaista, problem visokih cijena ne bi se trebao rješavati poticanjem kućne proizvodnje, a građane bi na pečenje kruha trebali poticati drugi razlozi, a ne mizeran prihod.

No, bez obzira na tu raspravu, kućno pečenje kruha dobilo je dodatno na popularnosti tijekom pandemije, kada su mnogi otkrili da ovaj proces može biti i ljekovit te da rezultati često nadmašuju kvalitetu industrijskih proizvoda.

Zdravlje u vlastitim rukama

Jedna od glavnih prednosti domaćeg kruha jest mogućnost odabira kvalitetnih sastojaka. Kod kuće možete izbjeći konzervanse i aditive koji se često nalaze u pekarskim proizvodima. Možete miješati različite vrste brašna, dodavati sjemenke, masline, luk, klice ili kombinacije svega navedenoga. Također, smanjenje količine soli i šećera, kao i korištenje cjelovitih žitarica, doprinosi zdravijem načinu prehrane. Stručnjaci naglašavaju da je domaći kruh nutritivno bogatiji.

Ekonomična i održiva opcija

Iako pečenje kruha zahtijeva vrijeme, dugoročno može biti isplativije. Cijena sastojaka za domaći kruh često je niža od cijene premium kruha u trgovinama, a uz to se smanjuje i količina otpada jer ambalaže nema. Tako, osim financijske uštede, manje ekološko opterećenje okoliša domaći kruh čini privlačnom opcijom za sve koji brinu o održivosti.

Više od samog kruha

Pečenje kruha mnogi smatraju i terapijskim procesom. Od mirisa svježe pečenog kruha do osjećaja postignuća, ova jednostavna kućna aktivnost pomaže u smanjenju stresa i potiče kreativnost. Mnogi amaterski pekari svjedoče kako ih upravo pečenje kruha vraća u ravnotežu, a kuću pretvara u pravi dom. Rekli bismo da je ovo možda i najveća vrijednost pečenja kruha u vlastitoj kuhinji, a blagodati se mogu usporediti s blagodatima uzgoja povrća u vlastitom vrtu, zar ne?

Pečete li i vi svoj kruh?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version