Kuhinja
Varivo od batata i slanutka savršeno je za uživanje tijekom zimskih večeri
Zimska variva pravi su spas tijekom hladnih dana, kada je našem organizmu potrebno nešto toplo, hranjivo i zasitno. Prepuna su okusa, lako se pripremaju po principu ‘sve u jednom loncu’ i idealna su za cijelu obitelj. Kombinacija sezonskog korjenastog povrća, aromatičnih začina i laganih temeljaca stvara jela koja griju tijelo i dušu.
Topla jela na žlicu, poput variva, neizostavni su dio tradicionalne kuhinje i kulturnog nasljeđa. Njihova jednostavnost i toplina bude nostalgiju pri čemu je tanjur variva idealan saveznik u hladnijim mjesecima kada tražimo obroke koji griju tijelo i vraćaju energiju.
Variva na bazi povrća, poput onih s mahunarkama, krumpirom ili keljom, odlikuju se idealnim omjerom hranjivih tvari i umjerenom kalorijskom vrijednošću. Zbog lake probavljivosti preporučuju se osobito nakon obilnih blagdanskih obroka kada probavnom sustavu treba odmor.
Priprema variva, osim što je jednostavna, nudi priliku za kreativnost. Gotovo svako varivo možete obogatiti začinima, mesom ili žitaricama, a poslužiti uz kruh ili čak palentu.
Batat, korabica, mrkva i drugo korjenasto povrće savršeni su odabir za stvaranje bogatih, kremastih tekstura koje savršeno odgovaraju zimskim večerima. Ovaj put donosimo recept za varivo s batatom i slanutkom.
Sastojci
400 g batata (oguljenog i narezanog na kockice)
200 g kuhanog slanutka
1 glavica luka (sitno nasjeckana)
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 veća mrkva
2 rajčice (narezane na kockice) ili 200 ml pelata
1 žličica mljevene paprike
1 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
Priprema
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga popržite. Umiješajte mljevenu papriku, odmah dodajte nasjeckane rajčice ili pelate i kuhajte nekoliko minuta dok se ne stvori gust umak. U lonac ubacite batat narezan na kockice te narezanu mrkvu pa zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15-20 minuta dok batat ne omekša.
Kada je batat mekan, dodajte kuhani slanutak i kuhajte još 5 minuta da se svi okusi prožmu. Po potrebi začinite solju i paprom te, po želji, pospite svježim peršinom ili korijanderom. Poslužite toplo uz krišku kruha ili malo grčkog jogurta za bogatiji okus.