Vrt

Kako napraviti savršeni božićni vijenac: Savjeti stručnjaka

Izrada božićnog vijenca odličan je način za podizanje blagdanskog raspoloženja, posebno ako se u proces uključi cijela obitelj. Djeca mogu sudjelovati u sakupljanju bobica i češera te dodavanju završnih detalja, čime će ovaj kućni projekt postati događaj za pamćenje.

Objavljeno

|

Božićni vijenac neizostavni je dio blagdanskog ugođaja, a izrada vlastitog vijenca može vas ispuniti zadovoljstvom i ponosom. Dobro je to što nećete morati izdvojiti 40 do 100 eura za gotovo vijenac. No još je bolje što ćete upogoniti vlastitu maštu i prepustiti se kreaciji nečega posve originalnog i vašeg.

1. Okvir je najvažniji

Važno je posvetiti vrijeme izradi čvrste i izdržljive osnove. Ako želite da vijenac traje samo nekoliko tjedana, osnova od isprepletenih grančica, primjerice vrbe ili lijeske, bit će dovoljna. No, ako želite da potraje dulje, dodajte sloj tresetne mahovine koji će zadržavati vlagu, a biljkama u vijencu osigurati svježinu. Suhu tresetnu mahovinu (Sphagnum sp.) možete nabaviti u vrtnim centrima; komprimiranu u kocke ili u rastresitom obliku.

2. Radite u slojevima

Kod dodavanja zelenila na okvir, ključno je raditi sloj po sloj. Počnite s nečim čvrstim i stabilnim, poput grana jele ili smreke, koje čine osnovni sloj. Zatim dodajte ostale slojeve biljnog materijala sve dok ne dobijete bogat i pun izgled. Na kraju, obogatite vijenac posebnim detaljima poput bobica, češera i osušenog cvijeća.

3. Ne zaboravite na miris

Zima nije bogata mirisima, ali božićni vijenac može biti. Većina zimzelenog bilja ima ugodan miris, no možete dodati i druge mirisne biljke poput eukaliptusa ili ružmarina. Možete dodati i, primjerice, koru cimeta. Tako ćete svaki put kad prođete kraj vijenca osjetiti svjež i aromatičan miris.

4. Održavanje

Da bi vaš vijenac što dulje trajao, važno je pravilno ga održavati. Ako nema sloj tresetne mahovine ili nekog drugog materijala koji zadržava vlagu, povremeno ga poprskajte vodom i držite na hladnom. Ako ste se u njega ugradili mahovinu, jednom tjedno uronite ga u vodu kako bi se “napio”. Tako će bez problema ostati svjež do Nove godine.

Za one koji žele više i bolje

  • Koristite tradicionalno zelenilo poput imele i božikovine ili eksperimentirajte s rustikalnim materijalima poput savijenog ljeskovog granja, breze ili drijena. Možete koristiti i prirodni konop, kudjelju ili jutu.
  • Dodajte blagdanske naglaske poput bobica, šipaka, čahura maka, češera, suhog voća, bršljana ili “perja” paviti.
  • Redovito održavajte mahovinu vlažnom kako bi vijenac ostao svjež, a nakon blagdana kompostirajte sve prirodne materijale koje ste upotrijebili.

Exit mobile version