Mozaik

Želite postati milijunaš iz srednje klase? Moguće je, kaže financijski stručnjak

Zaboravite na statusne simbole, vile i bijesne automobile, poručuje financijski stručnjak. To je paradoks bogatstva: što više novca trošite kako biste izgledali bogato, manje novca ide prema stvarnom stvaranju bogatstva.

Objavljeno

|

Prema financijašu i financijskom utjecajniku Austinu Williamsu, postoje dvije vrste milijunaša: poduzetnici i oni potekli iz srednje klase. Poduzetnici preuzimaju ogromne rizike pokušavajući pokrenuti vlastiti posao. Rade i po stotinu sati tjedno lijući krv, znoj i suze kako bi stvorili nešto iz ničega. To može biti uspješan put prema bogatstvu – ali nije za svakoga.

Većina ljudi se osjeća puno ugodnije radeći stabilan posao koji im donosi prihode s kojima mogu ugodno živjeti. No čak i ako pripadate toj srednjoj klasi, i dalje možete postati milijunašica ili milijunaš. I zato Williams predlaže deset koraka koji će vas dovesti do tog cilja.

1. Živite ispod svojih mogućnosti

Izvor vašeg budućeg bogatstva nije loto, nasljedstvo ili prodaja tvrtke za 100 milijuna dolara. To je vaša stopa štednje. Bez odgađanja, sada, u ovom trenutku. Razlika između onoga što trošite i zarađujete određuje koliko ćete bogatstva stvoriti. Ako želite postati milijunaš srednje klase, trebate smanjiti potrošnju i povećati stopu štednje, kako biste više uštedjeli i investirali.

2. Izgledajte “siromašno”

Milijunaši srednje klase ne jure za potrošnjom. Ne ističu statusne simbole na svakom koraku, već uživaju u skromnom životu srednje klase. To je paradoks bogatstva: što više novca trošite kako biste izgledali bogato, manje novca ide prema stvarnom stvaranju bogatstva. Pravo bogatstvo vidi se na papiru, a ne u odjeći, nakitu ili automobilu.

3. Vozite pristupačan automobil

Automobili su sjajan primjer imovine koja gubi vrijednost. Većina izgubi 20 posto vrijednosti u prvoj godini. Birajte pristupačan i pouzdan automobil. Tako ne štedite samo na mjesečnim ratama otplate, već i na održavanju, popravcima, osiguranju i gorivu.

4. Prvo namirite sebe

Ako želite postati bogati, štednja mora biti vaš prvi prioritet. To bi trebao biti prvi “trošak” koji će se namiriti iz svake plaće. Nemojte trošiti samo zato što vidite nove cipele koje vam se sviđaju. No, možete i trebate štedjeti za kupovine koje stvarno želite.

5. Izbjegavajte dug

S tim u vezi, ne kupujte ništa na kreditnu karticu što ne možete platiti isti mjesec. Uštedite za kupovine unaprijed i plaćajte stvarnim novcem.

6. Iskoristite beneficije koje vam nudi poslodavac

Ako radite za neku stabilnu tvrtku s velikim brojem zaposlenih, vjerojatno imate pristup nekim pogodnostima koje poduzetnici nemaju. Čak i u Hrvatskoj neke velike kompanije radnicima uplaćuju doprinose u zasebne mirovinske štednje i dopunska zdravstvena osiguranja. Koristite to. U konačnici, vi ste to zaradili.

7. Ulažite za starost izvan redovnih mirovinskih osiguranja

Mirovinski štedni računi koje nudi poslodavac mogu pomoći u izgradnji bogatstva, ali tu ne treba stati. Ulažite i u druge sheme i fleksibilnije ulagačke račune. To će jako ubrzati vaš put do prvog milijuna.

8. Preuzmite kontrolu nad svojim ulaganjima

Educirajte se o osnovnim ulagačkim strategijama. Ne morate postati stručnjak, nekoliko indeksnih fondova obično je dovoljno za izgradnju portfelja. Nemojte se oslanjati na nekog drugog da upravlja vašim novcem jer nitko neće brinuti o vašim financijskim ciljevima kao vi.

9. Budite strpljivi

Potrebna su desetljeća da bi se postalo milijunaš srednje klase. Slijedeći ove korake bogatite se polako, živeći skromno i održavajući visoku stopu štednje.

10. Budite zadovoljni i zahvalni

S obzirom na to da će vam trebati najmanje deset ili dvadeset godina da postanete milijunaš s plaćom srednje klase, uživajte u tom putovanju. Ne gledajte na štedljiv život kao na žrtvu. Promijenite perspektivu i uživajte u skromnosti i štednji, budite zahvalni kad pronađete neku povoljnu priliku.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Exit mobile version