Prati nas

Vijesti

Rad iz nužde

Zaposlena u mirovini: ‘Bole leđa, lakat i koljeno. Popiješ tabletu i ideš dalje’

Proizvoda u trgovinama ne manjka, baš kao ni kupaca ali sve je manje onih koji police žele puniti. Tu uskaču umirovljenici koji su prisiljeni raditi zbog malih mirovina.

Objavljeno

|

Umirovljenici zaposleni na četiri radna sata mogu zaraditi još jednu mirovinu. Svjedoči tomu Snježana Ćurković koja si je od zarade kupila nove kućanske uređaje i tenisice.
Snježana Ćurković (scr: RTL)

Cijeli život radite, napokon dočekate mirovinu i onda opet radite. Zbog nedostataka radne snage sve više poslodavaca zapošljava umirovljenike, najčešće u trgovinama na pola radnog vremena. Već od iduće godine moći će raditi i osam sati na dan, piše RTL.

Snježana Ćurković iz Zagreba nekoć je pripremala lijekove za pacijente, a sada police za kupce. Bolničke odjele zamijenila je trgovinom. Nakon 40 godina rada ima mirovinu od 480 eura koja joj za život nije dovoljna. Na pola radnog vremena radi već dvije godine.

“Ima dana kad je manje teško, ima kad je više. Ima stvari koje su jako teške, kad stvarno teglim. Dosta mi bude naporno. Ima dana i kad je relativno mirno. Nemaš pauzu, ti moraš četiri sata odraditi na nogama i to je to”, govori.

Oglas

Nakon deset godina pregovora, pao je dogovor između umirovljeničkih sindikata i udruga i ministra Marina Piletića. Umirovljenici će uskoro moći raditi puno radno vrijeme, ali uz isplatu pola mirovine. “Dobro je tko može, zdravstveno, fizički i tko je sposoban. Samo, bilo bi fer od Vlade da daju cijelu mirovinu, a ne pola”, kaže zaposlena umirovljenica Snježana Ćurković za RTL.

Trenutačno je aktivno više od 500 oglasa gdje se zapošljavaju umirovljenici. Stopa zaposlenosti umirovljenika u Europi kreće se oko 25 posto, a u Hrvatskoj 2,8 posto. Ipak, za razliku od zapadno europskih zemalja gdje umirovljenici rade većinom da poboljšaju kvalitetu života, u Hrvatskoj rade uglavnom da prežive. “Dok zdravlja imam ja ću raditi, dok god mogu. Ima dana kad me leđa zabole, pa lakat, pa koljeno – ali popiješ ibuprofen i ideš dalje”, zaključuje Snježana.

“Mi ne želimo da naši umirovljenici rade poslove koje nikad nisu radili. Želimo da nastave raditi u istoj struci gdje su radili, a ne da budu skladištari, dostavljači, odrađuju teške fizičke poslove. Odlazak u mirovinu mora biti dobra mirovina, moj izbor hoću li raditi sat, dva ili puno radno vrijeme, a ne da me se tjera da radim jer imam nisku mirovinu”, ističe Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.