Prati nas

Vijesti

Ne žele raditi

Vlada potiče umirovljenike na rad, možemo li dostići skandinavske zemlje?

Stopa zaposlenosti umirovljenika u Europskoj uniji kreće se oko 25 posto, u skandinavskim zemljama čak 40, a u Hrvatskoj je tek 2,8 posto.

Objavljeno

|

Tko su zaposleni umirovljenici? Koliku plaću imaju?
ilustracija: S. Bura/mj

Na konstituirajućoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dogovoreno da se umirovljenicima omogući i rad u punom radnom vremenu – osam sati, ali uz isplatu pola iznosa mirovine. Dogovorena je i opcija da mogu raditi pola radnog vremena uz zadržavanje pune mirovine, javlja HRT.

Ipak, za razliku od zapadno europskih zemalja gdje umirovljenici rade većinom da poboljšaju kvalitetu života, u Hrvatskoj rade uglavnom da prežive. Broj umirovljenika koji rade svake je godine sve veći. Trenutno u našoj zemlji na pola radnog vremena radi oko 33 tisuće umirovljenika. Lani ih je bilo oko 28 tisuća, a godinu prije oko 24. O tome smo u Dnevnom ritmu razgovarali s tajnikom Sindikata umirovljenika Igorom Kneževićem i predstavnikom malih trgovaca u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Mirkom Budimirom.

“Primarni cilj Sindikata umirovljenika Hrvatske nije da umirovljenici i starije osobe rade u starijoj dobi već da imaju mirovine koje će im omogućiti dostojan život. Ali, ako nemaju prikladne mirovine, a nažalost većina hrvatskih umirovljenika nema, onda umirovljenicima treba omogućiti da rade ako žele i ako mogu s obzirom na svoje zdravstveno stanje i vrstu posla koje rade”, kazao je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Oglas

“Umirovljenici i starije osobe postali su poželjni poslodavcima za razliku od prije zbog manjka radne snage, a posebno zbog manjka kvalitetne radne snage”, dodaje Knežević uz napomenu da su za Vladin naum saznali tek prošlog ponedjeljka. “Sada se trebaju obaviti zakonske pripreme, mora se ići na savjetovanje s javnošću i nakon toga će se donijeti zakon, vjerujem kroz par mjeseci.”

Umirovljenici su poželjni radni, kaže Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. “Imaju radno iskustvo i radnu odgovornost. Iz vlastitog iskustva mogu reći sve najbolje za umirovljenike koji su ponovno u svijetu rada. Ali, ono što nas treba brinuti, kao društvo, što imamo premalo aktivne radne snage koja može raditi punim kapacitetom. Tu mislim i na mlade ljude i djecu koja idu u školu što nisu dovoljno motivirana da se obrazuju zanimanja koja su potrebna.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.